Lyckat drönartest för Aerit

Efter flera tester genomförde på måndagen Region Halland i samarbete med drönarentreprenörerna Aerit Sveriges första kommersiella drönarleverans. Leveransen var ett paket med halländsk mat som flögs från en lokal restaurang till Tylösand strand i Halmstad.

När Aerit skulle visa upp drönarleveranslösning för pressen härom veckan gick det inte så bra – det slutade med en kraschlandning.

Men på måndagen genomförde Aerit Sveriges första kommersiella matleverans i kategorin beyond visual line of sight (BVLOS) med sin autonoma drönare Nimbi i samarbete med Region Halland.

Flygningen började vid Hygge, ett lokalt kafé nära Tylösand strand, där en nystekt galette vinschades upp i den hovrande drönaren Nimbi. Nimbi steg sedan upp i luften för att flyga en förutbestämd 2,7 km rutt till leveransplatsen där matlådan sänktes ner till marken. Jimmy Sandberg, Marknadsansvarig för Region Halland, var mottagaren av leveransen.

– Det har jobbats länge för att få igenom den här testflygningen och att vi fått tillstånd och kunnat genomföra flygning, ser vi som ett stort genombrott. Med det här testet vill vi belysa behovet av och möjligheterna som finns med smart mobilitet och nya hållbara transportmetoder, är hans kommentar.

Galetten levererades som en del av ett pilotprojekt designat för att utforska möjligheter till drönarleveranser under EUs nya regelverk som tillåter kommersiella drönarflygningar. Regelverket trädde i kraft i januari 2021.

Från vänster: Pablo Belin, Teo Rizvanovic och Alexander Perrien från Aerit Team. Foto region Halland.

– Autonoma flygande drönare har flera fördelar över traditionella sista-milen lösningar, bland annat snabbhet, hållbarhet, tillgänglighet och, såklart, en viss ‘coolhetsfaktor’” kommenterar Alexander Perrien, Aerits VD i ett pressmeddelande.

– Vi har jobbat tätt ihop med Region Halland och Transportstyrelsen för att säkerställa att dagens leverans öppnar upp för långvariga relationer för att underlätta drönarleveransernas tillväxt i både Sverige och EU.

Aerits leveransdrönare Nimbi är batteridrivna med en maximal nyttolast av 4 kg. Plattformen Nimbi är utrustad med ett autonomt vinschsystem som möjliggör både upphämtning och leverans av paket utan behov av ytterligare infrastruktur.

Region Hallands ambition är att samla aktörer inom området för att dela kunskap och inspiration och under Halland Tech meet, senare i höst, kommer det genomföras panelsamtal inom området smart mobilitet. Förhoppningen är att dagens flygning ska bli startskottet som inspirerar till fler innovativa samarbeten mellan region, näringsliv, forskning och akademi inom området smart mobilitet.

– Vi ser redan idag ett stort intresse från flera företag här i regionen att delta i det fortsatta projektet och testa drönarflygningar för egna leveranser, kommenterar Jimmy Sandberg vidare.