Mälardalsrådet vill att staten satsar på järnvägsutbildningar

I ett remissvar till regeringen över betänkandet om framtidens yrkeshögskola lyfter Mälardalsrådet behovet av järnvägstekniska övningsanläggningar i regionen. De vill också att staten inrättar storregionala kompetensråd inom samhällsbyggnad.

– I Stockholm-Mälarregionen finns stora behov av utbildad arbetskraft inom både byggnation och drift av samhällsviktig infrastruktur. Allt från ingenjörer till signaltekniker och spårsvetsare. Men i vår del av landet saknas det anläggningar för att utbilda sig inom de järnvägstekniska yrkena. Sådana anläggningar kräver ofta stora investeringar, som en enskild kommun har svårt att bära. Med tanke på Stockholm-Mälarregionens betydelse för hela landets transportinfrastruktur måste staten ta sitt ansvar och etablera en eller flera järnvägstekniska övningsanläggningar i Stockholm-Mälarregionen, kommenterar Jens Sjöström (S), ordförande i Mälardalsrådet.

Detta är inte första gången frågan om kompetensförsörjningen av järnvägstekniska yrken lyfts av rådet. Så sent som i april i år lämnade de över en sammanställning av 20 potentiella övningsanläggningar till Trafikverket. Enligt tidigare rapporter från organisationen behöver området rekrytera ca 7 000 individer per år fram till 2030 inom kategorin samhällsbyggare.

– Mälardalsrådet har en tydlig plan för hur järnvägen behöver byggas ut, men då måste det också finnas samhällsbyggare som kan göra jobbet. Från staten efterlyser vi en långsiktig planering, satsningar på innovation och stöd till utbildningar som kräver utbildningsmiljöer inom järnvägen, kommenterar Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits.

I remissvaret till regeringens betänkande kring framtidens yrkeshögskola föreslås olika stimulanser och storregionala plattformar. Till exempel skulle Trafikverket kunna inrätta storregionala kompetensråd.

– Det skulle förbättra samordningen mellan exempelvis bransch, utbildningsanordnare och regioner och göra det enklare att förutse vilken kompetens som behövs. Mälardalsrådet bidrar gärna med underlag och erfarenheter, kommenterar Irén Lejegren (S), ordförande i Mälardalsrådets samarbete för kompetensförsörjning En Bättre Matchning.