Mjuk vill växa inom cirkulära möbler

Finländska Mjuk är en marknadsplats för möbler där företag kan sälja second hand-, retur- och överskottsvaror. Nu har bolaget skrapat ihop 30 miljoner för att kunna utöka sin svenska verksamhet. “Logistiken är helt central för vår verksamhet”, säger  Rickard Zilliacus, vd och medgrundare av Mjuk.

Smakprov ur Dagens Logistik nr 3 2023 – utkommer nästa vecka!

Mjuk startades i Helsingfors för fyra år sedan, med fokus på att kommersialisera andrahandsmarknaden för möbler. Till skillnad från den svenska branschkollegan Belecos hyrkoncept för företagskunder, så köper Mjuk begagnade eller överblivna möbler och säljer dem vidare både till företag och privatkunder, på den egna plattformen.

Casper von Pfaler och Rickard Zilliacus, är två av grundarna till “recommerce”-plattformen Mjuk, grundad 2019 i Helsingfors.  Foto Mjuk.

– Orsaken till att det inte funnits någon cirkulär lösning för möbler är att hanteringen är så mycket mer kostsam än för t ex kläder. Men kan man knäcka det problemet finns det en marknad, säger Rickard Zilliacus och ger mat-ehandeln som ett exempel. 

Vi har jobbat väldigt mycket med logistiken och med att standardisera flöden och processer. 

– Även den är väldigt svår att göra lönsam, men det går om man jobbar med fulfilment-processen, där är Oda ett lyckat exempel. 

Norska mat-ehandlaren Oda gick in i Finland 2022, dock gav man besked om att man lämnar grannlandet i maj 2023 eftersom “kapitalmarknaden kräver en snabbare väg till lönsamhet”. 

Logistiken styr tillväxten

Rickard Zilliacus berättar om hur bolaget de första två åren “bytte lager varje halvår”, för att efter två år, samtidigt som man äntrade den svenska marknaden,  byta strategi och i högre grad logistikkostnaderna styra tillväxten.

– Vi har jobbat väldigt mycket med logistiken och med att standardisera flöden och processer. 

Idag har Mjuk begränsat det sortiment man tar emot, så att alla möbler går att förvara och förflytta på pallar: De ska också vara av en viss kvalitet “inte Ikeas billigaste sortiment” och enkla att hantera. 

Många felfria möbler hamnar på soptippen i onödan – Mjuk vill ge de en andra chans att hitta en kund. Foto Mjuk. 

– Vi har lärt oss att tacka nej till sköra bord eller möbler med glaselement, säger Rickard Zilliacus. 

Medarbetarna inspekterar möblerna, fräschar till dem och tvättar av dem, men sysslar inte med några större operationer för att få möblerna säljbara. 

– De flesta möbler vi säljer är ju helt nya, det kan vara returer eller andra delar av produktionen som av olika anledningar inte hittar kunden. Hanteringen av de här varorna sköts på ett jätteohållbart sätt idag, kan vi ta över tre procent av den här problematiken är det nog med affär för oss. 

Även inköpsmodellen har anpassats, där man nu kan ta emot stora partier från företag i både Sverige och Finland, och även frakta möbler mellan kunder i olika länder, och är inte begränsade till närområdet, som man var från början.  Idag har Mjuk två lager, ett utanför Helsingfors, och ett i Rosersberg utanför Stockholm. 

– Transporten sker enkelt och ganska billigt i containrar, konstaterar Rickard Zilliacus. 

Mjuk har också byggt ett eget lagerhanteringssystem anpassat för deras verksamhet, eftersom det inte fanns något passande. 

– På så sätt har vi fått koll på kostnaderna och kunnat skapa en lönsam hantering. Idag är vi operativt lönsamma i både Finland och Sverige, men inte om man ser till marknadsföringskostnaderna. 

Blickar mot Europa

Under pandemin hade heminredningsföretagen glada dagar, men idag är läget helt annorlunda och många möbelförsäljare sitter med stora lager. Så förutom stora fastigheter och företag som utnyttjar Mjuk för att göra sig av med möbler under flytt eller renovering, finns även möbelhandlare och tillverkare som säljer överblivna varor till Mjuk. Det kan vara returer, showroom-produkter, prototyper eller felfria andraklass-produkter.

“Mjuk löser en utmaning som är gemensam för många aktörer inom möbelbranschen – hur man hanterar produkter som av olika skäl inte längre passar in i vår normala försäljningsprocess. De har en hållbar lösning som gör att vi kan fokusera på vår kärnverksamhet”,  kommenterar Fanny Larsson, Sverigechef på Sofacompany sitt samarbete med bolaget. .

Nyligen tog Mjuk in 30 miljoner kronor från riskkapitalbolagen Trind VC, Alliance VC, Superhero Capital, Lifeline Ventures, affärsänglar och via ett eget kapitallån från Finnvera, för marknadsföring i Sverige inom B2B och B2C. 

Idag har Rickard Zilliacus inga problem att se att Mjuk kan växa europeiskt med sin affärsmodell. 

– Det vi behöver då är en centraliserad logistiklösning i t ex Polen. Nu när vi har vårt system har vi inga problem att lägga ut det på tredje part, för att snabbt komma igång.

Av Klara Eriksson