Mörk höst för exporten

Stämningen i den svenska exportindustrin blir allt dystrare. Business Swedens Exportchefsindex är nere på 44,4 i den senaste mätningen, den lägsta noteringen sedan 2020. Men företagen är mer positiva när de blickar framåt.

Business Swedens Exportchefsindex (EMI) som speglar stämningsläget bland svenska varu- och tjänsteexportörer visar på en växande pessimism inom branschen. I förra mätningen som genomfördes under tredje kvartalet föll indexet tillbaka under 50-strecket, efter en tillfällig uppgång i andra kvartalet. I den senaste mätningen fortsatte indexet falla och ligger nu på 44,4, jämfört med 46,7 föregående kvartal.

– Förutom andra kvartalet 2020 när pandemin bröt ut har EMI endast legat lägre vid ytterligare tre tillfällen under finanskrisen 2008/2009 och den efterföljande skuldkrisen i Europa 2012, kommenterar Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

Nedgången i EMI tyngdes av en relativt påtaglig nedgång i EMI nuläge som föll med 6,4 enheter till 44,3 fjärde kvartalet. EMI prognos – som är delindex för de framåtblickande frågorna – ökade däremot med 1,7 enheter till 44,5 fjärde kvartalet, från låga 42,8 tredje kvartalet.

Synen på såväl exportorderstockarna och exportförsäljningen i nuläget försämrades påtagligt med delindex som föll med 7,2 respektive 10,3 enheter. Båda delindex ligger nu under 50-strecket vilket indikerar att företagen har en dyster syn. När det kommer till den förväntade exportefterfrågan från världens regioner var bedömningen mer balanserad, men mätningens resultat skilde sig rejält mellan Nordamerika och Asien.

– Index för förväntad exportefterfrågan från Asien som fullständigt klappade igenom i föregående kvartal återhämtade sig påtagligt. En stabilare utveckling i Kina och resten av Asien är en bidragande faktor. Samtidigt föll index för förväntad exportefterfrågan från Nordamerika ner strax under 50. Sannolikt som en följd av en förväntad avmattning i den amerikanska ekonomin, kommenterar Lena Sellgren.

Trots dystra signaler i nuläget finns en ljusning i sikte. På tre månaders sikt ökade delindex för såväl synen på förväntad exportförsäljning som lönsamheten i exportförsäljningen.

– Osäkerheten i omvärlden kvarstår, men den har inte tilltagit, och det blir allt tydligare att centralbankerna i det närmaste är klara med sina styrräntehöjningar, avslutar Lena Sellgren.