Näringslivsorganisationer med närmare 18 000 medlemsföretag och över 180 000 anställda verksamma i Stockholm oroas av beslutet om att införa en miljözon klass 3 i Stockholm City redan i slutet av 2024. Organisationerna menar att det är för snabbt på och har tagit fram en gemensam konsekvensanalys.
Näringslivet ställer sig positivt till en omställning som leder till en mer hållbar stad men ser utmaningar som vi berörda aktörer, tillsammans med Stockholm Stad, behöver lösa innan beslutet genomförs. En gemensam konsekvensanalys har därför tagits fram med syfte att identifiera och förmedla information till politiker och tjänstemän om:
• Miljözonens konsekvenser för näringslivet
• Vilka behov som uppstår vid införandet av en miljözon, och som behöver adresseras innan ett faktiskt införande.
• Vilka förslag som kan leda till samma mål som Stockholm Stad ämnar uppnå med en miljözon, men med färre följdverkningar
Bred uppbackning från näringslivet
Bakom konsekvensanalysen står; Fastighetsägarna Stockholm, Företagarna, Svensk Handel, Transportföretagen, Sveriges Bussföretag och Visita. Organisationerna menar bland annat att införandet sker för snabbt, att det inte finns fordon av tillräcklig miljöklass att köra med och att det saknas laddinfrastruktur.
Argumentet från den politiska majoritet som vill införa miljönzonen är att förbättra luftkvaliteten – men det kan ske på enklare sätt, menar organisationerna:
”Förslag att titta närmare på kan vara att införa åtgärder på de gator som har för höga gränsvärden, alternativt utvärdera om andra åtgärder såsom trafikomläggningar eller intensifierad städning kan ge likvärdig effekt på luftkvalitén. Ett annat förslag är att se över utsläppen från Klaratunneln, som idag kommer ut vid Vattugatan som ligger i direkt närhet till det utpekade miljözonsområdet. Då trafiken i tunneln inte kommer att påverkas av miljözonens krav kommer den fortsättningsvis vara en utsläppskälla med påverkan på citys luftkvalitet. Något som kanske går att lösa via effektiva filter eller andra utsläppslösningar som förhindrar att dessa utsläpp sprids i de områden som många cyklister och gångtrafikanter vistas i.” förslår man i konsekvensanalysen.