Grannkommunerna Nässjö, Vaggeryd och Jönköping, säte för många lager och logistiketableringar, drar i gång ett treårigt samarbetsprojekt under namnet ”Evolve” för att vässa konkurrenskraften för regionens logistiktunga producenter och logistikföretag. ”Vi jobbar helt nyskapande med syfte att lyfta regionen till den absoluta toppen som logistikregion”, säger Claes Johansson, vd för Nässjö Näringsliv.
De senaste åren har kommunerna Jönköping och stråket söderöver: Vaggeryd och Nässjö, allt mer glidit samman som en stark producent- och logistikregion. Nu har de tre kommunerna gått samman och sökt medel för ett kompetenshöjande projekt för regionen logistikföretag. Satsningen finansieras med 8,4 miljoner kronor, från Tillväxtverket, Region Jönköpings län, Nässjö kommun, Vaggeryds kommun och Jönköpings kommun och ska pågå i tre år.
– Det finns så mycket som händer i omvärlden nu och det gäller att vara snabbfotad och ta del av det som sker, förklarar Claes Johansson, vd Nässjö Näringsliv.
– Vårt mål är att lyfta regionen till den absoluta logistiktoppen, genom samarbete och genom att stötta företagen med kompetensutveckling.
Kommundrivet initiativ
Bakom initiativet står näringslivsavdelningarna i Nässjö, Vaggeryd och Jönköping. Även Region Jönköpings län samt Jönköping International Business School och Tekniska Högskolan i Jönköping är med och driver projektet.
– Vår ambition är att lyfta det lokala näringslivet till den absoluta logistiktoppen. Att Jönköping University bidrar med sin kompetens är oerhört värdefullt och en naturlig vidareutveckling av lärosätets historiskt starka koppling till regionens näringsliv, säger de tre näringslivscheferna Claes Johansson (Nässjö), Johan Thorsell (Vaggeryd) och
Sven Rydell (Jönköping) i ett gemensamt uttalande.
30 av regionens företag i logistiksektorn kommer genom projektet få chansen att framtidssäkra sin verksamhet.
De deltagande företagen kommer att få hjälp att utveckla sina verksamheter genom riktat hållbarhetsarbete inom innovation, digitalisering, kompetensutveckling, omvärldsutveckling, jämställdhet samt grön omställning.
De företag som väljs ut kommer att få hjälp med att kartlägga individuella behov, driva strategier och nå sina mål. För att kunna söka måste företagen bedriva en logistikintensiv verksamhet; projektet är öppet för såväl logistikföretag inom till exempel distribution och lager, som järnvägs- och entreprenadföretag samt tillverkande företag.
– Många av företagen står inför stora hållbarhetsrelaterade utmaningar. Förmågan att lösa de här komplexa frågorna är avgörande för deras affärsutveckling och framtida tillväxt. Med vår hjälp får de verktygen som behövs för att komma vidare, samtidigt som de får möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskap med varandra, säger Hans-Inge Almgren
som kommer att leda Evolve-projektet.
Av Klara Eriksson