Nej, AI är inget “verktyg”

Logistikprofilen Per-Olof Arnäs är ny krönikör hos Dagens Logistik. Han efterfrågar en ”digitalisering på riktigt” – och menar att det kan vara nu den kommer.

KRÖNIKA Det moderna transport- och logistiksystemet datoriserades under andra halvan av 90-talet. “Datorisera” innebär att man tar det som funkar med analoga verktyg såsom papper, penna, fax och telefon och ersätter dessa med digitala motsvarigheter. Papper blev till tabeller och databaser, penna blev till tangentbord, fax blev till e-post och telefon blev till EDI.

I alla fall till viss del. Eftersom konverteringen till digital teknik egentligen inte påverkade de underliggande processerna så skulle det faktiskt funka att helt återgå till den trygga analoga världen, om än med vissa effektivitetsförluster.

Vårt grepp om den analoga snuttefilten är obönhörligt.

Spola fram 25 år. I mångt och mycket gör vi fortfarande saker like it’s 1999. Faxen lever kvar, den nu 53 år gamla e-posten har fortfarande en särställning, mängden analog information kopplat till processer är fortfarande stor och vi skulle faktiskt kunna backa klockan 25 år och ändå jobba på som vanligt.

Vårt grepp om den analoga snuttefilten är obönhörligt.

“Tänk om det blir strömavbrott!?” “Eller om vi blir hackade!?” “Tur att vi har något att falla tillbaka på…”

Jag har länge pratat om behovet av digitalisering i branschen vilket är något helt annat än “datorisering”. När vi digitaliserar kommer vi inte att kunna gå tillbaka till ett analogt grundtillstånd, det finns nämligen ingen ur-analog modell i botten att relatera till. E-post är datoriserad post. Facebook är digitaliserad kommunikation. Skillnaden är enorm och grundläggande.

Ett digitaliserat logistiksystem skulle ha helt andra processer, med helt annan logik. Och också potentiellt helt andra typer av fordon, lastbärare, förpackningar och till och med infrastruktur.

Hade vi byggt allt från scratch 2024 med bästa tillgängliga teknologi så hade vi såklart kunnat skapa något väldigt annorlunda. Nu är det ju dock så att vi har det system vi har. Är det kört då? Nej, absolut inte.

2023 blev året då AI hamnade på allas radar. ChatGPT och andra verktyg fortsätter att imponera på oss. Vi människor har svårt att förstå exponentiell utveckling. Det har aldrig gått så fort som nu, och det kommer aldrig att gå så pass långsamt igen (jag vet, det kan vara en S-kurva som på sikt stannar av, men den kommer att ersättas av en ny direkt, var så säker).

Ett digitaliserat logistiksystem skulle ha helt andra processer, med helt annan logik. Och också potentiellt helt andra typer av fordon, lastbärare, förpackningar och till och med infrastruktur.

Företag står nu inför ett antal utmaningar som närmar sig allt fortare. Klimatmål, kundkrav och styrmedel kommer kräver stora förändringar i hur vi transporterar varor och förnödenheter. Så pass stora att de gamla datoriserade, och i grunden analoga, modellerna inte kommer att fungera länge till. Elektrifieringen kommer t.ex. att ställa alla processer och arbetssätt på ända med fler variabler, komplexa trade-offs och radikalt förändrade kostnadsstrukturer. Systemet kommer inte att gå att styra med de gamla verktygen. De kommer i många fall inte ens att kunna anpassas till de nya förutsättningarna. Det vi nu behöver är väsenskilt från de datoriserade tabeller och planer vi vant oss vid under det senaste kvartsseklet.

Det kommer inte att finnas någon quick fix här, AI är inte en app eller ett verktyg som kommer att lösa problemen. Vi kommer att, äntligen, vara tvungna att i grunden digitalisera våra processer. Steget är mycket större än avståndet mellan e-post och Facebook, och AI kommer att vara en integrerad del i samtliga aspekter av denna utveckling. Precis som AI och algoritmer är en integrerad del av Facebook.

Per Olof Arnäs

Logistikprofilen Per Olof Arnäs, tidigare Einride och Chalmers, är idag oberoende rådgivare som hjälper företag att förstå och möta ny teknik. Han driver sedan 2014 även Logistikpodden som nu gör sitt tionde och sista år.