Upprampningen av Coops nya 109 000 kvm stora automatiserade centrallager i Eskilstuna sker i detta nu. I januari hade Coop-tåget sin premiärankomst och till sommaren ska hela logistiken för torra och kylda varor ske härifrån. Än så länge går allt enligt plan: ”Vi är ödmjuka inför att vi fortfarande har långt kvar innan vi är i full drift”, säger Ulf Axelsson, sitechef.
En frostig januarimorgon gör ”Coop-tåget” sin premiärtur till dagligvarukedjans nya centrallager i Eskilstuna, dit en allt större del av sortimentet nu flyttas. I krypfart närmar sig Coop och TX Logistiks drygt 258 meter långa tåg mot skaran nyfikna väntande, för att sedan stanna till, backa in och parkera i en vid båge kring lagrets inbound-portar.
Där möter en nyinköpt reachstacker och lyfter av trailers som en dragbil för till portarna.
–Det här är vårt lilla tåg, det stora som är 633 meter går fortfarande till vårt gamla lager i Bro som fortfarande är i drift, förklarar Peter Rosendahl, transportchef på Coop Sverige.
Under vintern har leveranser börjat ske från Eskilstuna till butiker i Dalarna och Gävleborg. I och med att det lilla Coop-tåget börjar gå till Eskilstuna läggs Småland till ekvationen – varorna dit tar tåget till Alvesta och vidare på lastbil till butikerna.
Totalt försörjs nu 120 av Coops butiker i Dalarna, Gävleborg och Småland med torrvaror från Eskilstuna.
– Från och med vecka åtta lägger vi till butikerna i Skåne, då börjar även vårt långa tåg att gå hit, berättar Peter Rosendahl.
I dagsläget körs Eskilstuna parallellt med lagren i Upplands Bro och Västerås, men efter första september är det Eskilstuna som gäller.

Följer tidsplanen
Det är lite vanskligt att satsa stort – miljarder investeras och omgivningen står runt och tittar på – då blir även rubrikerna stora när någonting går fel, vilket Axfood fick känna på i våras vid idrifttagandet av Dagabs nya automationslager i Bålsta, som inte gick enligt plan: många upprörda handlare höjde sin röst när chipsen inte landade på hyllan.
– Jag vet inte vad som skedde där och problem i den utsträckning som de drabbades av har inte vi känt på. Visst finns det produkter som inte passar i automationen, men det är undantag, säger Ulf Axelsson, chef för lagersiter på Coop Logistik.
Just nu rampas kronan i Coops nya logistiksystem upp: ett nytt, skyttelautomatiserat lager, som dessutom innehåller en rad annan automation i form av depalleteringrobotar, robotar som packar butiksanpassade pallar, tre höglager, transportbanor och mycket annat i två temperaturzoner.
– Än så länge går det bra och vi följer tidsplan. Nu har vi flyttat över i stort sett hela det torra sortimentet på 6 000 produkter. Vi flyttar över sortiment och ökar volymen enligt plan, och till slutet av sommaren ska vi vara färdiga med både torrt och kylt, säger Ulf Axelsson.

Automatiserat varuflöde
Automationslösningen är levererad av SSI Schfäer, som vuxit rejält i Sverige de senaste åren: Sedan 2020 har bolaget ökat från 22 till 95 anställda i Sverige. Förutom Coop pågår bl a ett automationsprojekt hos Dahl i Bålsta, som också ska gå live under året.
– Vi har haft en spännande utvecklingskurva med stor tillväxt, där Coop naturligtvis är en stor del, och vi är fortfarande i fas med att rekrytera, berättar SSI Schäfers Sverige-vd Michael Hillström.
95 procent av hanteringen i Coop-lagret är automatiserad: Inkommande pallar lossas till transportband som för dem till de tre olika höglagren: två för torrt gods: allt från schampo till chips och läsk, och ett mindre höglager för kylt gods (som har högre omsättningshastighet och därför behöver mindre yta).
Varorna stannar i höglagren tills det närmar sig tid för dem att ingå i en order: då tas pallarna isär till butiksförpackningar av en depalleteringsrobot, som lyfter lager efter lager av varor genom vakuumteknik. Därefter förvaras butiksförpackningarna i skyttelns lådlager, den s k “flexi-matrisen” tills det är dags för systemet att sätta ihop en order. Då matas butiksförpackninarna som ska ingå fram av skytteln och förs till en palleteringsrobot, som bygger pallar för butikspåfyllnad i den ordning varorna ska packas upp i butiken.
– Vi är fortfarande i projektfas tillsammans med Coop för att gå live. Det är flera parametrar att ta hänsyn till med installation, bemanning, uppstart med mera, men så här långt har projektet gått i stort sett enligt plan och vi är på rätt väg, säger Michael Hillström.

Högre andel kvinnor
Vid Dagens Logistiks besök är det lugnt på lagret: förmiddagens volymer är avklarade och de som ska hanteras senare ännu inte påbörjade. Här och där står grupper av den i stort sett nyanställda personalen och studerar en laptop. Vi får vara med och se hur den första trailern som ska iväg på tåg lastas.
– För vår personal är det här en stor dag: dels är det första gången tåget anländer och ska lossas och lastas, och dels är ni här, säger Ulf Axelsson.

– Till sommaren ska vi vara klara och då kommer vi vara drygt 500 personer här. 300 är nyrekryterade och av dem är 40 procent kvinnor, vilket vi tycker är helt fantastiskt. Lager brukar kunna vara en sådan grabbig miljö, och vi hoppas kunna skapa något annat här, något som passar både män och kvinnor.
Coop har haft tre rekryteringsföretag till hjälp: Libera, Arena och Lernia, och bett om “så många kvinnor som möjligt”.
– Att det är ett automationslager spelar förstås roll, det gör ju arbetet mindre fysiskt krävande. Vi ser det här som en möjlighet att få in en helt ny kultur i verksamheten, och en ny intern rekryteringsbas för nya ledare inom lager och logistik.
Allt dyrare med tåg
Tåglösningen är en stolthet för Coop: Idag går 35 procent av volymerna på järnväg, en andel man gärna vill utöka. Tåganslutning var en viktig punkt på Coops kravlista för var deras nya lager skulle lokaliseras, och nu får man mycket bättre förutsättningar än i Bro.
– Vi har dubbla spår in här i Eskilstuna och elektrifierat hela vägen så vi hoppas kunna köra tåg i fler riktningar framöver, säger Peter Rosendahl.
Tågtransport har dock inte varit helt lätt de senaste åren: Förutom ständiga utmaningar med banarbeten och förseningar har kostnadsutvecklingen relativt lastbilstrafiken varit “ganska betungande”, enligt Rosendahl..
– För tio år sedan var det tio procent billigare för oss att använda tåget, i dag är det i stället tio procent dyrare och nu höjs även banavgifterna med 40 procent från 2025. I och med minskningen av reduktionsplikten skulle vi spara ganska mycket på att köra på landsväg nu; det gör det svårare att jobba med en hållbar omställning, konstaterar Peter Rosendahl.
Det är stora investeringar som görs för att kunna nyttja järnvägen, därför är det viktigt att de håller över tid.
– Vi försöker möta utmaningarna genom att hela tiden effektivisera lösningen och där är fyllnadsgraden jätteviktig: det gäller att se till att du har varor i vardera riktning varje dag. Vi lägger mycket fokus på utjämning och balansering, så att en måndag innehåller lika mycket volymer som en fredag. Mest utmanande är tågflödena söderöver, men i stort sett går det bra, säger Peter Rosendahl.
Av Klara Eriksson