Nordiska Galleriet expanderar och bygger ut sin logistik för att passa verksamheten. Nyligen flyttade man till större lager i Jordbro i Stockholm och bolaget har även köpt en tomt vid Landvetter flygplats för ett nytt Göteborgslager på 3 500 kvm.
– Vi letar även efter en lagermöjlighet i Malmö, med planen att växa internationellt, berättar Per Sköld, vd för Nordiska Galleriet Properties.
Nordiska Galleriet flaggskeppsbutik Nybrogatan 11 i Stockholm har varit en institution för premiummöbler, design och inredning i över ett sekel. För fem år sedan fick bolaget ny ägare i entreprenören Axel Söderberg. Sedan dess har man expanderat kraftigt både genom e-handelstillväxt och genom uppköp: 2017 förvärvades Göteborgsbaserade Sköna Rum med butik och e-handel, 2020 köpte man Länna Möbler i Stockholm och i våras förvärvades Malmöbaserade Olsson & Gerthel. I en intervju med Svd 2020 säger Axel Söderberg att målsättningen är att Nordiska Galleriet ska bli “störst i Europa inom premiumsegmentet”.
Lagerflytt till Jordbro
I Stockholm har Nordiska Galleriet haft sin logistik i ett 2 000 kvm stort lager i Vallentuna. 2018 började man bygga ett eget nytt lager på 5 500 kvm i närheten för att expandera.
– Vi förvärvade en tomt och började bygga lagret, men insåg under byggtiden att det skulle bli för litet, eftersom verksamheten växte så mycket, berättar Per Sköld, med bakgrund som vd och grundare för e-handlaren Bangerhead.
Han kom till Nordiska Galleriet som e-handelsansvarig 2017, och ansvarar nu bland annat för bolagets fastighetsbolag Nordiska Galleriet Properties, som äger och utvecklar bolagets lager och butikslokaler.
Lagerlokalen man byggt i Vallentuna hyrs nu ut till padelverksamhet. Istället har bolaget hyrt 10 000 kvm av Prologis i Jordbro, i e-handlaren Tretti.ses gamla lager, dit man flyttat centrallagret för Stockholmsregionen. Härifrån ska butiken på Nybrogatan och e-handeln försörjas, och vid årsskiftet flyttar även Länna Möbler in sin logistik i lokalen.
– Här har vi tillräckligt med plats för vår verksamhet idag och avtal med Prologis om att kunna utöka vår yta på sikt. Läget är fantastiskt för oss, dels ligger det nära vår butik i Länna och vårt gamla lager, så att all personal har kunnat flytta med, dels ligger det väldigt bra till för click&collect, som är väldigt viktigt för oss.
Bygger på Landvetter
2017 tog Nordiska Galleriet första steget utanför Stockholm när man köpte Sköna Rum, som Per Sköld beskriver som bolagets ”lillebror i Göteborg”. Man valde direkt att branda om verksamheten till Nordiska Galleriet.
– Nordiska Galleriet är ett väldigt starkt varumärke i Stockholm och särskilt på Östermalm, där det är en institution. När vi köpte Sköna Rum så visste vi inte hur varumärket skulle fungera i Göteborg, men det blev en succé.
Vi kör vår last mile i egen regi eftersom de aktörer som finns på marknaden helt enkelt inte kan leverera den kvalitet våra kunder förväntar sig
Då hade företaget sin verksamhet i en 500 kvm stor butikslokal i Amerikahuset i Göteborgs hamn, lokaler som snabbt blev för små.
– Tillväxten gjorde att vi snabbt behövde flytta till större lokaler, vi förvärvade det anrika “Möbelhuset” i Mölndal på 2 500 kvm, med Kurt Olssons intervju-soffa på taket, och flyttade verksamheten dit.
Nu har bolaget även köpt två tomter vid Landvetter flygplats av Swedavia, där planen är att bygga två nya logistikfastigheter, som K21 entreprenad ska uppföra.
– Den mindre fastigheten på 1 500 kvm hyrs ut till en kontrakterad hyresgäst. Den andra fastigheten blir omkring 3 500 kvm stor och kommer att fungera som vårt lokala lager både för butik och e-handel. Landvetter är det perfekta läget för oss, både vad gäller distribution och click&collect för hela Västsverige.
Lager i Malmö och Oslo i planen
Expansionen fortsätter, och i planerna framåt finns bland annat en fysisk lageretablering i Malmö. Nordiska Galleriet lanserade också en norsk e-handelssajt i somras, det första steget i en planerad internationell expansion.
– Vi förvärvade Olsson & Gerthel i våras och planerar att etablera ett lager för vår verksamhet i Malmöregionen. Nästa steg blir troligtvis att etablera ett lager och fysisk butik även i Osloregionen på sikt.
För e-handel inom premiumsegmentet är kvaliteten extra viktig även i leveransen, menar Per Sköld. Nordiska Galleriet har en egen last mile-lösning, idag med ett tiotal egna bilar och anställda chaufförer i Stockholm och Göteborg.
– Vi kör vår last mile i egen regi eftersom de aktörer som finns på marknaden helt enkelt inte kan leverera den kvalitet våra kunder förväntar sig. Vi erbjuder hemleverans med inbärning och tar med oss emballaget – det fungerar inte att sälja en designsoffa med hemleverans, som en DHL-chaufför ställer av på trottoaren.
Av Hilda Hultén