Nu blir Helsingborgs hamn skyddsobjekt

Helsingborgs Hamn ansökte i vintras om att göra containerterminalen och Energihamnen till civila skyddsobjekt för att kunna stärka arbetet mot brottslighet och den omfattande narkotikasmugglingen. Nu har Länsstyrelsen tillstyrkt ansökan och beslutat om att genomföra förändringen.

Beslutet om skyddsobjekt innebär att obehöriga inte har tillträde, ett så kallat tillträdesförbud. Tillträdesförbudet omfattar även obemannade farkoster som exempelvis överflygning med drönare. I hamnens fall kommer det också innebära ett förbud mot dykning, bad och fiske.

Helsingborgs Hamn lämnade i vintras in sin ansökan om att göra Västhamnens containerterminal och Energihamn till ett s k civilt skyddsobjekt. Orsaken är att hamnen har haft stora problem med narkotikasmuggling. Enligt Tullverkets uppskattningar smugglas 100-150 ton narkotika in i Sverige varje år där Skåne, och särskilt Helsingborgs hamn, är den enskilt största porten in till Skandinavien. Genom att göra hamnområdet till ett skyddsobjekt får man nya verktyg i arbetet mot brottslighet.

– Det är viktigt för oss att hjälpa myndigheter men också att minimera risker för egen personal och verksamhet. Inte minst i insiderproblematik och ökande hot. Att vår containerterminal nu ingår i ett skyddsobjekt innebär både större samverkansmöjlighet och kontroll, kommenterar Joakim Sandberg, miljö- och säkerhetschef på Helsingborgs Hamn.

Nu inför hamnbolaget flera åtgärder som förstärkt fysiskt skydd, utbildning och skyltning. Men för den som har behörigt ärende i hamnen blir det ingen större skillnad eftersom tillträde till området redan är kontrollerat, reglerat och behovsstyrt.

Västhamnens containerterminal och Energihamn i röd markering är nu ett civilt skyddsobjekt.