Den internationella redareföreningen International Chamber of Shipping (ICS) har tillsammans med Liberia lämnat in ett detaljerat förslag till FNs sjöfartsorganisation IMO om en fond för utsläppsfri sjöfart. Fonden finansieras med avgifter på utsläpp av växthusgaser och ska stötta den gröna omställningen, särskilt hos utvecklingsländer.
Fonden siktar på att ge incitament till snabbare produktion och användning av marina bränslen och tekniker utan växthusgasutsläpp. Rederiföreningar över hela världen har enats om att föreslå obligatoriska avgifter baserat på fartygens utsläpp. Syftet med fonden är att samla in flera miljarder dollar om året till den gröna omställningen samt att stödja utvecklingsländernas insatser.
Förslaget har redan fått stöd av Liberia, världens största flaggstat mätt i bruttotonnage, och innehåller en struktur för transparens och ansvar för hur de summor som samlas in ska användas.
– Övergången till nettonollsjöfart måste vara global, annars kommer det inte att lyckas. En global prissättningsmekanism för växthusgaser för sjöfarten behöver beslutas om nästa år för att minska riskerna vid investeringar i marina bränslen med låga eller noll växthusgaser och för att tillhandahålla miljarder dollar i medel för att stödja utvecklingsländerna i deras omställning, säger ICSs generalsekreterare Guy Platten i ett pressmeddelande.
Enligt förslaget kommer rederierna betala in en avgift per ton utsläppt CO2 som sedan ska användas för att minska kostnadsgapet mellan bränslen noll eller nära noll utsläpp och traditionell eldningsolja. På så sätt belönas fartyg för de utsläpp som förhindras genom användning av gröna marina bränslen.
Förslaget omfattar även stöd till produktion av gröna marina bränslen och utbyggnad av ny bunkringsinfrastruktur i utvecklingsländernas hamnar samt stöd till utbildning i säker användning och framdrift av nya typer av bränslen.
– Förslaget är nyckelfärdigt och allt som behövs är politisk vilja från regeringarna att godkänna och anta denna ändamålsenliga lösning snabbt och effektivt i MARPOL, som är den internationella konventionen om förhindrande av föroreningar från fartyg, kommenterar Fredrik Larson, ansvarig för klimatfrågor på Svensk Sjöfart.
IMOs (International Maritime Organization) medlemsstater ska behandla förslaget i mars. Organisationens regeringar har redan enhälligt åtagit sig att utveckla en prissättningsmekanism för växthusgaser för internationell sjöfart senast 2025. Går men med på det aktuella förslaget kan det godkännas 2025 och träda i kraft 2027 eller 2028.