I veckan lanserades The Unsustainability Report, en rapport som för första gången listar hinder för den gröna omställningen i Sverige, Norge och Danmark. Bland hindren finns oförutsägbar politik och problem med infrastruktur.
Sverige har som mål att nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till år 2045. I den nya rapporten uttalar sig flera ledare från det svenska näringslivet om de många hinder de stöter på i svensk lagstiftning och byråkrati. 30 av dessa hinder, tio vardera i Sverige, Norge och Danmark, uppmärksammas i rapporten.
Det är den skandinaviska kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese som, tillsammans med Deloitte Economics, sammanställt The UnSustainability Report.
– Vi slösar pengar och inte minst dyrbar tid på grund av felaktiga beslut och ogenomtänkt beteende. Genom att lyfta fram vad våra misstag faktiskt kostar kan The UnSustainability Report förhoppningsvis uppmuntra till handling, kommenterar Majbrit Skov, delägare och chefsekonom på Deloitte Economics.
Slopad reduktionsplikt och skatter
Den första punkten på rapportens svenska lista gäller osäkerhet kring skatt och reduktionsplikt. När det gäller reduktionsplikten är det idag väldigt oklart vad som gäller framöver. Regeringen har aviserat en sänkning till EUs miniminivåer, men vilken nivå EU kommer att landa på är inte bestämt än. Detta har enligt rapporten en negativ inverkan på företags vilja att investera i fossilfria transporter.
Sverige har också haft ett undantag från EUs statsstödsregler för att främja användningen av rena, höginblandade biodrivmedel. När förra regeringen ville förlänga undantaget med tio år fick de nej från EU, som nyligen beviljat fyra år istället. För Arla, som investerat mycket pengar i lastbilar som går på biodrivmedel, är detta extra problematiskt.
10 hinder för hållbar utveckling i Sverige |
1. Osäkerhet kring skatt och reduktionsplikt |
2. Flaskhalsar i svenska elnätet |
3. Tidskrävande processer för miljötillstånd |
4. Politiska beslut rivs upp |
5. Underutvecklad laddinfrastruktur |
6. Lagar och regler som motverkar det cirkulära |
7. Förlegade skatter och regler |
8. Oreglerad marknad för mikromobilitet |
9. Skattebefriade fossila bränslen |
10. Konservativa detaljplaner |
– Allt som har med hållbarhet och investeringar att göra måste ske med långsiktighet och även små justeringar kan göra stor skillnad. Om vi till exempel inte får ett fortsatt skatteundantag för förnybart kanske vi tvingas ställa om till fossila drivmedel igen, och då tappar man en bra nytta som vi byggt upp över tid, kommenterar Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla.
Flaskhalsar i elnätet
Punkt två på listan gäller flaskhalsarna i elnätet, ett känt problem som innebär att näten inte alltid kan leverera den el som behövs på olika platser och specifika tidpunkter. Den omfattande elproduktionen i norr kan inte transporteras till södra Sverige där behoven är större. Detta trots en överproduktion av el i landet.
Ett exempel på problematiken är när Icas nya e-handelslager i Upplands-Bro ville köpa in eldrivna lastbilar för leveranser till kunder i Stockholm och Mälardalen. Nätägaren kunde inte utlova efterfrågad effekt för laddning av lastbilarna, varpå Ica valde att avvakta med investeringen.
Läs hela rapporten här.