Nytt varsel hos Arcam – planerar flytt till Tyskland

I höstas varslade det GE-ägda, göteborgsbaserade 3D-printaktören Arcam 90 personer om uppsägning, till följd av pandemins slag mot flygbranschen. Nu varslas ytterligare 60 personer och nu planerar GE för en flytt av den svenska produktionen till Tyskland.

Arcam utvecklar 3D-skrivare för industriellt bruk som används inom bland annat flygplansindustrin och medicinteknikbranschen. Efter att Arcam blev uppköpt av General Electric år 2016 samlades verksamheten under ett tak. I det som kom att bli Arcam EBM Center of Excellence i Mölnlycke samlade man huvudkontor, produktion, kontorsarbetsplatser, utbildningsutrymmen, laboratorier samt lager/logistik. Så sent som i februari 2020 flyttade bolaget in i den nya anläggningen på 15 000, tre gånger så stor som bolagets tidigare anläggning i Mölndal, och stor nog att husera 500 anställda. Totalt investerades 180 miljoner i anläggningen.

När pandemin sedan slog till försvann efterfrågan från flygindustrin mer eller mindre helt för Arcam. I höstas varslades 90 anställda och idag arbetar 160 personer på GE Additive Arcam i Mölnlycke. Nu kommer ännu ett nytt varsel som berör 60 anställda, samtidigt som GE har långt gångna planer på att flytta den svenska produktionen till GEs anläggning i Tyskland.

”Vår egen och branschdata visar att det kommer att ta två till tre år för den additiva industrin att återhämta sig till samma nivåer som före covid-19. Företagsledningen har ägnat månader åt att anpassa och effektivisera verksamheten och minska kostnaderna, samtidigt som den förbereder för framtida tillväxt” skriver Shaun Wootton, pressansvarig på GE Additive, i ett mejl till Göteborgs-Posten.

Till GP skriver han att det pågår diskussioner mellan företagsledningen och fackliga representanter om hur många anställda som kommer att påverkas om flytten går till Tyskland.

Av Hilda Hultén