I november slogs svenska Mathem och norska Oda ihop, där Mathem ska bli en landsorganisation under Oda Group och byta ut all hård-och mjukvara till Odas. “Vi ska införa Odas logistiklösning i Mathem, målet är att även Mathems affär ska vara lönsam till 2025” berättar André Knüppel, som ligger bakom Odas supereffektiva e-handelslogistik.
Artikel ur Dagens Logistik nummer 4 2024
Norska mat-e-handlaren Oda grundades 2013 och har sedan dess växt till en omsättning på 2,7 miljarder NOK. Svenska motsvarigheten Mathem grundades 2006, och har gjort en liknande resa i Sverige. Omsättning landade på ca 2,5 miljarder 2022 – men med en förlust på 1,5 miljarder. Även Oda backade med 1,14 miljarder NOK 2022 – efter en dyr lansering i Tyskland och Finland, som nu avbrutits. I november blev det klart att bolagen, som bäge har Kinnevik som storägare sedan 2018, ska slås ihop.

– Ägarna var positiva till samgåendet, men det här har varit en dröm för Oda och mig personligen under lång tid, och något vi har arbetat för att skulle ske, berättar Odas COO André Knüppel, ny landschef för Sverige tillsammans med Mathems vd Johan Lagercrantz.
Mathem ska drivas som en svensk landsorganisation inom Oda Group, på samma sätt som Oda Norge, men varumärket Mathem behåller man.
– Jag bor i Göteborg och är en trogen kund till Mathem, det är ett fantastiskt fint varumärke och bolagen har mycket att lära av varandra.
Lean-inspirerad logistik
I logistiken är det dock framför allt Mathem som ska lära av Oda. André Knüppel är “uppvuxen” i bilindustrin och anslöt som operativ chef i Oda 2017. Han ligger bakom Odas lean-inspirerade, löpande-bandlogistik.

– Jag kunde ingenting om livsmedelsbranschen då, men var skolad i produktionslogistik och Toyotas lean-filosofi. Jag och Karl Munthe-Kaas klickade direkt, vi trodde att det skulle gå att nå lönsamhet och satte i gång att skissa på en lösning.
Enligt André Knüppel finns det två vägar att gå inom automation; antingen går man den investeringstunga vägen med mycket hårdvara för goods-to-man som brittiska Ocado gjort, eller den väg Oda valt; enkla transportband stationsbaserat plock där man jobbar i plockteam, med tillverkningsindustrins monteringslinjer som förlaga.
– Goods to man-automation är investeringstungt, och vi var en startup utan en stor pengapåse. Vi satte målet att skapa världens effektivaste e-handelsplock för livsmedel, med en fraktion av investeringskostnaden, och försöka knäcka koden för lönsam e-mathandel den vägen.

Världens effektivaste e-matplock
De senaste fem åren har bolaget utvecklat flöden och lösningar successivt, och har idag, enligt André Knüppel, världens effektivaste e-handelsplock av livsmedel.
– Man brukar mäta plockeffektivitet i UPH, units per hour. Förra veckan var vi uppe i 261 UPH i lagret i Lier och vi blir lite bättre varje vecka. Med den logistiksetup vi har nu så ska vi kunna nå en bit över 300 UPH inom kommande år.
Som jämförelse redovisar brittiska konkurrenten Ocado, som bl a levererat Icas e-handelsplattform, ett snitt på 206 UPH i sin egen e-handel under första halvåret 2023. Svenska Mathem uppnår nu i sin nya automatiserade anläggning i Larsboda 140 UPH, och 90 UPH i sina manuella anläggningar i Göteborg och Malmö.
Med den logistiksetup vi har nu så ska vi kunna nå en bit över 300 UPH inom 12–15 månader.
– I Norge kan vi matcha de fysiska butikerna prismässigt på mat idag. Det har gjort att vi fortfarande växer, till skillnad från andra e-mataktörer i Europa.
Billig hårdvara och egna system
Odas framgång har några viktiga nycklar, menar André Knüppel. En är att man byggt flödena kring stationsplocket med enkel och förhållandevis billig hårdvara.
– Vi använder väl beprövad hårdvara i form av conveyors.
Den avgörande faktorn, menar han, är att hela Odas systemlösning är egenutvecklad: från WMS, ruttoptimering och användargränssnitt mot plockare och chaufförer till varumottagning och kundgränssnitt (UX). Flöden och plockupplägg optimeras m h a maskininlärning och dataanalys.
– Vi äger alla system själva, det är det viktigaste. Till exempel snittar vi på 240 uppdateringar och förbättringar i vår logistikplattform i veckan, det hade aldrig gått om vi hade system från en tredje part.
Vi snittar på 240 uppdateringar i vår logistikplattform i veckan, det hade aldrig gått om vi inte haft egna system
Även i leveransledet finns några viktiga framgångsfaktorer, menar André Knüppel.
– Dels levererar vi i pappkartonger, vilket gör både hanteringen och leveranserna effektiva: vi slipper transportera plastlådor fram och tillbaka och får plats med mer ordrar på varje bil.
Inför Odas logistikplattform
Oda separerar också flödena för torrt och tempererat gods hela vägen ut till kund, så att enbart en tredjedel av bilens lastutrymme behöver kylas. Idag klarar Oda fem leveranser (drops) per timme och bil, och varje bil tar i dagsläget i genomsnitt 35 ordrar per bil.
– Det är betydligt mer än vad Mathems bilar klarar idag, och vi har ett högre orderflöde i Lier än vad Mathem klarar i Larsboda idag, trots att vår fastighet är knappt hälften så stor, säger André Knüppel.
Nu ska Mathems logistik byggas om enligt Odas modell.
– Vi planerar att byta ut alla system, ändra lagerlayouten, införa kartongleveranser och bygga om Mathems fordon. Det är en stor förändringsresa som ska göras, men potentialen är enorm: Målet är att Mathem ska vara lönsamt 2025.

Odas lager i Lier
Oda sköter sedan 2022 sin norska e-handel från ett 18 500 kvm stort lager Lier utanför Oslo, som byggts av Eneo Eiendom och ägs av Logicenters. En solcellsanläggning på taket producerar 30 procent av energibehovet till fastigheten, som nyligen certifierades med “Breeam Excellent In Use”. Lier har kapacitet att hantera en omsättning på ca 3,5 miljarder NOK, och Oda hyr ut sitt gamla lager i Lørenskog på 17 000 tills den kapaciteten behövs igen.
Av Hilda Hultén
Foto Oda