Chanserna för Ukraina att lyckas exportera det spannmål som hittills suttit fast i landet pga en rysk blockad ser äntligen ut att ljusna. Landet började i veckan skeppa ut spannmålet genom floden Donau. Samtidigt pågår samtal om att Ryssland ska släppa ut spannmålet.
Rysslands invasion av Ukraina har satt ökad press på försörjningen i världen, inte bara av ädelmetaller för elektronik utan också av spannmål. Det varnade Daniel Ekwall för redan dagarna innan kriget bröt ut. Sedan dess har Ryssland lagt en blockad på ukrainska hamnar i Svarta havet och exporten av spannmål har i princip stannat av från Europas kornbod, Ukraina, med höjda priser på livsmedelspriser till följd.
Men i veckan gick Ukrainas infrastrukturdepartement ut med att de lyckats skeppa ut spannmål via Bystre-mynningen av Donau-Svarta Havs-kanalen, sedan ukrainska styrkor tagit tillbaka ön Zmiinyi. Det väcker hopp för bland annat FNs nödhjälpsprogram som får 40 procent av sitt vete från Ukraina. Men enligt FNs undergeneralsekreterare för humanitära frågor och nödhjälpskoordinator Martin Griffiths är det, om än positivt, inte tillräckligt. Blockaderna vid landets hamnar måste lyftas.
“Uppmuntrad av rapporter om att exporten av ukrainska spannmål genom Svarta havet-Donau-kanalen har återupptagits. Men detta räcker inte. När osäkerheten kring mat växer runt om i världen är det bästa sättet för att minska global hunger att öppna Svarta havsrutten. Världen kan inte vänta”, skrev han på Twitter.
Framsteg i förhandlingar om blockad
Enligt tidningen Bloomberg har förhandlingarna om att öppna de ryska blockaderna för ukrainskt spannmål tagit ett viktigt steg framåt. Representanter för Ukraina, Ryssland, Turkiet och FN möttes i Turkiet och ska ha kommit överens om “huvudsakliga tekniska principer” kring exporten, inklusive att inrätta en övervakningsenhet i Istanbul. Parterna ska mötas igen nästa vecka för fortsatta samtal.
– Idag är ett viktigt och väsentligt steg, ett steg på vägen mot ett heltäckande avtal, sa FNs generalsekreterare uterres till journalister på en pressträff efter samtalen.
– Vi behöver fortfarande mycket god vilja och engagemang från alla parter. De har visat det och jag är uppmuntrad, jag är optimistisk. Men det är inte helt klart ännu.
Enligt tidningen sitter åtminstone 22 miljoner ton spannmål fast i Ukraina. Även om det kommer ta tid innan handeln av spannmål till övriga Europa, Afrika och Asien är tillbaka på normala nivåer, förutsatt att ett avtal träffas, visar framstegen att det finns ett ljus i tunneln.
Av Emanuel Lehtonen