Parlamentet antar nya regler för att korrigera vad man ser som “falskt egenföretagande”. Arbetstagare kan inte avskedas baserat på ett beslut som fattats av en algoritm. Plattformar förbjuds även att behandla vissa typer av personuppgifter.
EU-kommissionens analys från 2021 visade att det finns mer än 500 aktiva digitala arbetsplattformar och att sektorn sysselsätter mer än 28 miljoner människor – en siffra som förväntas öka till 43 miljoner år 2025. Digitala arbetsplattformar finns i en rad olika ekonomiska sektorer, antingen ”på plats”, till exempel förare inom färdtjänst och matleveranser, eller online med tjänster som datakodning och översättning.
Medan de flesta plattformsarbetare formellt är egenföretagare kan cirka 5,5 miljoner människor felaktigt vara klassificerade som egenföretagare, vilket EU nu vill åtgärda.
De nya reglerna, som Europaparlamentet och rådet enades om i februari och som antogs med 554 röster för, 56 röster emot och 24 nedlagda röster, syftar till att säkerställa att plattformsarbetares anställningsstatus klassificeras på ett korrekt sätt och att falskt egenföretagande korrigeras. De reglerar också, för första gången någonsin i EU, användningen av algoritmer på arbetsplatsen.
– Med detta direktiv kommer nästan 40 miljoner plattformsarbetare i EU att ha tillgång till rättvisa arbetsvillkor. Denna historiska överenskommelse kommer att ge dem värdighet, skydd och rättigheter. Den kommer att korrigera falskt egenföretagande och förhindra illojal konkurrens, skydda äkta egenföretagande och införa banbrytande regler om algoritmhantering. Detta kommer att bli ett riktmärke på global nivå. Jag är stolt över att säga detta: Europa skyddar sina arbetstagare, sin sociala modell och sin ekonomi, kommenterar föredraganden: Elisabetta Gualmini (S&D), Italien
Anställningsförhållande
Den nya lagen inför en rättslig presumtion om ett anställningsförhållande (i motsats till egenföretagande) som utlöses när omständigheter som tyder på kontroll och ledning föreligger. Dessa omständigheter kommer att fastställas i enlighet med nationell lagstiftning och kollektivavtal, samt med hänsyn till EU:s rättspraxis.
Direktivet kräver att EU-länderna fastställer en rättslig presumtion om anställning på nationell nivå som kan motbevisas. Syftet är att korrigera maktobalansen mellan den digitala plattformen och personen som utför plattformsarbetet. Det är upp till den digitala plattformen att bevisa att det inte finns något anställningsförhållande.
Nästa steg
Den överenskomna texten måste nu också antas formellt av rådet. Efter offentliggörandet i Europeiska unionens officiella tidning kommer medlemsländerna att ha två år på sig att införliva bestämmelserna i sin nationella lagstiftning.