Inköpschefsindexet PMI-total ökade med 4,5 indexenheter i september till 64,6 jämfört med augusti. Även om tredje kvartalet avslutades starkt är det en nedgång med 3,4 indexenheter jämfört med andra kvartalet.
– Den nedåtgående trenden i PMI-total tyder på att expansionen i industrin har tappat fart under de senaste månaderna samtidigt som utbudsbrister och leveransstörningar blivit en allt större utmaning för industrin, kommenterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Delindex för orderingång och produktion svarade för de största ökningarna i september och bidrog sammantaget med 3,6 indexenheter till ökningen i PMI-total följt av sysselsättning och leveranstider med vardera 0,9 indexenheter medan lager drog ned med knappt en indexenhet.
– Leverantörernas leveranstider stiger och nådde en ny rekordnivå i september (88,3). Index för planerad produktion är dock kvar på höga nivåer (73,9 i september) även om risken för nedrevideringar kan komma senare i höst om bristen på insatsvaror blir långvarig eller skulle förvärras, kommenterar Jörgen Kennemar
Kostnadstrycket i industrin fortsätter att öka och omfattar allt fler varugrupper. I september steg indexet för leverantörernas rå- och insatsvarupriser till 90,6 från 85,5 i augusti, vilket är den tredje högsta nivån i indexets historia.
Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen gjordes mellan 10–28 september.