Power rustar för revansch

REPORTAGE: Elva år efter Experts Sverige-konkurs rustar hemelektronikkedjan Power nu logistikkostymen för återtåget i Sverige: lagerautomationen fördubblas i det nordiska centrallagret i Skillingaryd och i september sattes spaden i jorden för tredje gången när lagerytan nu utökas till 110 000 kvm. “Så snart utbyggnaden är klar nästa höst ska Mediamarkts volymer flytta in” berättar Ulrika Onselius, vd på Powers logistikbolag.

Artikel ur Dagens Logistik nummer 3 2023

Gunnar Gillholm, vd för Prologis i Sverige. Foto Hilda Hultén

Under en strålande septembersol togs första spadtaget för utbyggnaden av Powers centrallager i Skillingaryd söder om Jönköping, där ett 30-tal personer från press, Power, fastighetsägaren Prologis, byggentreprenören Ylab och Vaggeryds kommun deltog.

– Jag var projektledare för bygget på Prologis när den här fastigheten påbörjades 2010, så det känns väldigt roligt att få starta bygget av den tredje etappen, sa Prologis Sverige-vd Gunnar Gillholm vid spadtagsceremonin.

Utbyggnaden på 19 000 kvm ska stå klar i september 2024, och ökar Powers lageryta till totalt ca 110 000 kvm. Bakgrunden till satsningen är att den norskägda hemelektronikkedjan köpt tyska Mediamarkts verksamhet i Sverige med 29 varuhus, vilket ökar koncernens omsättning från 15 till 20 miljarder SEK. Nu ska även den logistiken flyttas till Skillingaryd.

– Mediamarkt har sin logistik hos TPL-aktören DB Schenker i Arlandastad idag, men när den nya lagerdelen är klar är tanken att flytta över all logistik hit så fort som möjligt, berättar Ulrika Onselius, vd för kedjans logistikbolag Power International Logistics AB och sitechef för lagret.

I augusti blev köpet klart och samtliga butiker har brandats om till Power-butiker under augusti.

– Vi har redan börjat distribuera Powers egna sortiment till de nya butikerna. Men den stora flytten kommer att ske nästa höst. Det är det logiska att göra, vi får mycket effektivare flöden och mer kostnadseffektivitet med ett samlat lager, konstaterar Ulrika Onselius.

Från konkurs till återtåg

Dåvarande Expert köpte 30 butiker ur Onoffs konkursbo 2011, här en ombrandad butik i varberg. Ett år senare gick även Expert i konkurs i Sverige. Foto Wikimedia

Powers lager i Skillingaryd har en brokig historia: När beslutet togs att bygga fastigheten var det för att försörja den dåvarande elektronikkedjan Experts omkring 70 svenska butiker med varor. Den 63 000 kvm stora fastigheten var med den tidens mått enorm och supermodern, och stod klar i september 2011, efter många års planering.

Men hösten 2012, bara ett år senare, gick svenska Expert i konkurs, och kvar stod det norska moderbolaget med ett långt hyreskontrakt utan verksamhet.

– Finland, Norge och Danmark hade ju nationella lager då, så under en period 2012–2013 fanns det nästan ingenting här: Det var lite pallar med varor och en enda anställd som skickade ut något då och då. Han är för övrigt kvar här hos oss, berättar Casper Ödeen, logistikutvecklingschef på Power, när han visar runt i lagret.

Den 9 oktober hade Power öppningsfest för sina tre största svenska varuhus i Stockholm och Göteborg, här är kön till butiken i Barkaby, som tidigare var Mediamarkt. Foto Power

2013 tog moderbolaget ett nytänkande beslut: Man valde att flytta logistiken för övriga Norden till Skillingaryd. Det var första gången ett centrallager hamnat i Sverige utan att försörja den svenska marknaden.

– Det här är ett jättebra läge om man vill försörja hela Norden, vi når alla storstadsområden med dagen efter-leveranser härifrån.

2017 bytte Expert namn till Power, och lanserade en svensk e-handel. Sedan dess har volymerna växt och 2020 byggdes lagret ut med 28 000 kvm till dagens 91 000 kvm. Totalt har Power nu omkring 260 butiker och 6 000 anställda i Norden.

– Hemelektronik växte enormt under pandemin, och även om vi märker av lågkonjunkturen just nu så kommer vi behöva de här nya ytorna när Mediamarkts volymer ska in, konstaterar Casper Ödeen. 

Effektivare flöden

När utbyggnaden är klar blir Powers lager 110 000 kvm stort, och ska då försörja kedjans omkring 260 butiker och e-handelskunder i hela Norden. Illustration Prologis

När utbyggnaden är klar blir fastigheten en av Sveriges största lagerbyggnader. Samtidigt adderas 8 nya portar till fastigheten, och utanför byggs en separat in- och utfart för att förbättra transportflödet till och från fastigheten.

– Vi kommer att ha portar på tre sidor av fastigheten och får ett bättre flöde både inuti och utanför lagret, berättar John-Robin Glandberger, projektledare för bygget på Power.

På fastigheten finns också järnvägsspår direkt in i lagret som inte används för tillfället.

–  Mycket av vårt gods kommer med tåg från Göteborgs hamn eller södra Europa. Vi har pausat tågen in till lagret för att inte störa byggnationen så godset går istället till kombiterminalen i Båramo några hundra meter härifrån. Men vi tittar på att i dra in tåg direkt hit när bygget är klart, berättar Ulrika Onselius.

Från 1 till 200 anställda

Just nu bygger Power ut sin automation, med en fördubblad Autostore-grid, massor av kringautomation och två separata plockytor för e-handelspaket och butiksflödet.

Idag jobbar omkring 170 personer på lagret, varav ett 30-tal timanställda, och därtill omkring 40 tjänstemän. Vid högsäsongen i november-december tillkommer ytterligare ett 100-tal inhyrda. Enligt Ulrika Onselius går det att hitta duktig personal, trots hård konkurrens från industrin och annan logistikverksamhet.

– Vi har växt otroligt snabbt, men ändå lyckats bygga upp en bra kultur som jag är stolt över. Verksamheten utvecklas hela tiden och det finns möjlighet att växa inom bolaget och syssla med utveckling, IT eller projektledning.

Power är inte heller välkänt som Ikea eller Elgiganten som har lager i Torsvik några mil bort, men många som börjar här stannar kvar, berättar Ulrika Onselius.

Ulrika Onselius och Casper Ödeen.

– Personalen vi hyr in vill ofta komma tillbaka hit, det är en viktig rekryteringsbas för oss.

Personalen vi hyr in vill ofta komma tillbaka hit, det är en viktig rekryteringsbas för oss.

Hon kom till Power som driftchef 2017 och blev vd för fyra år sedan. Hon är mattelärare i grunden, men gled in på logistikbanan för många år sedan och har bland annat jobbat med logistikutveckling på Elgiganten och Ikea.

– Det var många som inte förstod hur jag kunde lämna skolan, det är ju ett “kall” att vara lärare. Men de förstår inte hur roligt logistik är.

Utvecklar automationen

2017 inledde Power sin automationsresa med en Autostore från Element Logic, som successivt byggts ut med fler backar, robotar och portar. I den hanteras allt smågods, från elprylar och mobiltelefoner till reservdelar och tillbehör, både till butik och e-handel. Bolaget har också satsat på kringautomation i form av bansystem, paketsortering, kartongresare och packmaskiner, som levererats av Knapp. De senaste tillskotten är tre B+ kartongresare från Christer Nöjd och en ny robotlösning från sWemo, som sorterar butikskartonger på pallar. Även Autostore-lagret håller på att byggas ut:

– Vi dubblerar griden så att vi kan få plats med 80 000 positioner, men börjar med 10 000 nya backar, berättar Casper Ödeen.

Ett nytillskott på lagret är en pallrobotlösning från Wemo, som minimerar lyften av de tunga butikskartongerna.

Just nu pågår även en ombyggnad av automationsflödet, där butiks- och e-handelspaketflödet separeras.

Vi har fått ägarbolagets förtroende. När de sett resultaten så har vi fått göra fler investeringar

– Tidigare har vi hanterat allt på samma yta, men kartongerna som går till butik är tunga och oergonomiska att hantera, samtidigt som e-handelsflödet är väldigt kartongintensivt. Nu skapar vi separata plock- och packområden för webb och butik, och får ett smidigare flöde.

Totalt har Power investerat över 200 miljoner SEK i automation sedan 2017.

– Det har varit en otroligt intensiv resa, men vi har gjort stora förbättringar och fått ägarbolagets förtroende. När de sett resultaten så har vi fått göra fler investeringar. Och det känns extra kul att få igenom en satsning som pallroboten, som inte främst handlar om att öka effektiviteten utan att förbättra ergonomin för de som jobbar här, säger Casper Ödeen.

Text och foto Hilda Hultén