Trots rusande inflation och ett osäkert omvärldsläge planerar 60 procent av svenskarna att lägga lika mycket eller mer pengar på julklappar i år som i fjol, detta enligt en undersökning från Iboxen. Hälften planerar också att handla sina julklappar på nätet. ”På sikt kommer e-handeln växa starkt, och då behöver alla olika leveransalternativ växa med den” säger Iboxens kommunikationschef Markus Trautmann.
Iboxen har frågat över 1 000 svenskar över hela landet i åldrarna 20 – 74 år om hur de ser på årets julhandel, och om de föredrar att handla på nätet eller i butik.
Svenskarna kommer fortsatt att lägga mycket pengar på julklappsinköp, trots det skakiga omvärldsläget med rusande inflation, höjda räntor och skenande elpriser. 53 procent av de tillfrågade anger att de kommer att lägga lika mycket pengar som i fjol, 25 procent kommer att lägga något mindre medan 11 procent kommer att lägga mycket mindre. 65 procent av de tillfrågade i undersökningen kommer att handla lika många eller fler julklappar på nätet i år jämfört med förra året.
– Det här visar att både e-handelsföretagen och transportbolagen behöver rusta för ytterligare en hektisk julhandel med fortsatt stora paketvolymer, säger Markus Trautmann.

Prioriterar julklapparna
Trots att över hälften svarar att de kommer att lägga lika mycket på julklappsinköp som i fjol, uppger 75 procent av de tillfrågade att omvärldsläget ändå kommer att påverka julklappsinköpen i varierande grad.
– Det är intressant att så många som 60 procent ändå anger att de kommer att lägga lika mycket eller öka sin julklappsbudget i år, en budgetpost som ökat stadigt för svensken de senaste åren. Samtidigt så är det självklart så att högre utgifter skapar osäkerhet.
Hur ser det ut med begagnade varor som julklappar, växer det?
– Det är en spännande fråga, den får vi lägga till nästa år – begagnat kommer ju verkligen nu, särskilt när flera kedjor börjat erbjuda det.
På nätet eller i butik?
Hur handlar svensken då helst sina julklappar – på nätet eller i butik? Där är det jämt. 51 procent handlar helst i butik, medan 49 procent helst handlar på nätet. Det är dock stor skillnad mellan åldersgrupperna. Hela 67 procent av 35 – 44-åringarna föredrar att sköta sina julklappsinköp på nätet. Bland den yngsta målgruppen, 20 – 24, är det ganska jämnt fördelat mellan nätet och fysisk butik, medan pensionärer ännu inte riktigt verkar ha omfamnat näthandeln. Där handlar 75 procent helst sina julklappar i butik.
För få boxar
Många julklappar som beställts på nätet hämtas idag ut hos paketombud, vilket varje år föranleder rubriker om överfulla ombud, paketkaos och köer. Ombud är fortfarande det populäraste alternativet hos konsumenterna: 42 procent föredrar det leveransalternativet. Men bland de yngre konsumenterna (20-44 år) hämtar var femte person (21 procent) helst sitt paket i en paketbox som står utomhus nära sin bostad, och enbart 34 procent föredrar ombud.
Finns det för få paketboxar idag?
– Ja. Svensk Handel med flera spår att 40 procent av den totala detaljhandeln kommer vara e-handel år 2030. Idag är det 16 procent. Vi är övertygade om att alla olika leveransalternativ behövs nu och i framtiden; paketombud, digitala ombud (paketboxar i butik), hemleverans och bostadsnära boxar som står utomhus. Med andra ord kommer alla olika leveransalternativ att krävas för att svälja volymerna och eftersom allt fler konsumenter föredrar boxar så behövs fler boxar. Det ser man även i resultatet, fler yngre och medelålders föredrar att handla på nätet och gillar boxar, fler äldre gillar att handla i butik och hämta på paketombud, säger Markus Trautmann.
Rullat ut 1 300 boxar
Iboxens plan är att bygga ett rikstäckande nätverk av transportörsoberoende paketboxar, i dagsläget har man ställt ut 1 300 boxar i 55 kommuner; framförallt i de storstadsregionerna. Samtliga störa transportörer utom de med stora egna paketboxnätverk, har ingått samarbete med Iboxen.
Hur ser era kunders efterfrågan på nya boxar ut, vill alla att ni pytsar ut dem på typ samma ställen och i samma ordning, eller skiljer det sig väldigt åt?
– Det finns lite olika perspektiv här. En del transportbolag som har ombudsnät förtätar och vill ha boxar som kompletterar ombuden. De som kommer från hemleveranshållet har ett lite annat perspektiv, här finns riktigt goda möjligheter att leverera fler paket per chaufför = färre körda mil och lägre utsläpp. Och sen har vi aktörer som tex UPS som har iBoxen som ett alternativ när leveransen är på gång. På de orter vi finns på nu så har man som regel 0-1000 meter till närmsta box.
Hoppas på Instabee-samarbete
Hur ser du på sammangåendet mellan Budbee och Instabox, som inte är era samarbetspartners idag?
– Logiskt. Finns så klart många synergier för dem att gå ihop. Den ena är en duktig hemleveransaktör och den andra duktig på boxar i butiksmiljö. Vi konkurrerar inte med transportbolag med egna boxar. iBoxen levererar inga paket utan det gör de tolv transportbolag vi samarbetar med. Snarare ser vi de två transportbolag, som har egna boxar och som inte använder möjligheten att leverera till iBoxen, som framtida partners. Om de vill kan de använda iBoxen som komplement, fallback-lösning eller när deras boxar blir fulla. Eller på annat sätt. Vi utvecklar en infrastruktur som ALLA kan använda.
Av Klara Eriksson