Rapport: Transportanställda positiva till teknik – men oroliga för övervakning

En ny rapport från fackförbundet Transport visar att deras medlemmar är positiva till ny teknik på jobbet – men att man oroar sig över att vara övervakade. Därtill vill man bli mer tillfrågad före och involverade när ny teknik införs.

Rapporten ”Digitala drivkrafter – Hur teknologin rattar om transportarbetares vardag” undersöker hur införandet och användningen av ny teknik upplevs av de anställda i transportsektorn.

Enkäten skickades till 9927 slumpmässigt utvalda medlemmar i Transport varav 9701 personer nåddes av utskicket. Av dessa svarade totalt 2345 personer på undersökningen (24 procent). Svarsfrekvensen var högst för medlemmar på taxiavtalet (31 procent) och lägst för anställda inom terminal (19 procent).

Kul med ny teknik

Resultatet visar att de anställda inom transportsektorn ser teknikutvecklingen som en möjlighet att få mer intressanta arbetsuppgifter och bättre arbetsmiljö. Oron för att förlora jobbet är låg, något som kan bero på att många upplever att de ännu inte påverkats av några riktigt stora förändringar.

”Jag gillar utveckling så jobbet kan effektiviseras, det är bra att få lite nya erfarenheter
och få kollegor att utvecklas. Tycker bara att de ska vara bättre och mer noggranna, både
informera och lära ut ordentligt. Samt inkludera alla anställda som är intresserade att
lära sig nya saker inom arbetet.” säger en bevakningsanställd i rapporten.

För en lyckad övergång till nya tekniska system krävs det också att de anställda och fackliga organisationer ges större inflytande inför, under och efter att ny teknik introduceras, menar Transport. Därtill behöver arbetsgivarna ta ett större ansvar för kompetensförsörjningen och ge de anställda kompetensutveckling för att kunna utföra sina arbetsuppgifter om arbetet digitaliseras eller automatiseras, anser man.

Rapporten har vi visat också att nästan en fjärdedel upplever att det förekommer problem med övervakning och kontrollåtgärder på deras arbetsplats. Dessutom uppger en av fem att något digitalt system används för att i realtid följa de anställdas arbete. Transport är kritisk till att så många anställda känner sig övervakade – och kräver en bättre och mer tydlig lagstiftning.

– Att digitala system missbrukas och används till att övervaka anställda är fullkomligt oacceptabelt. Vi och våra medlemmar vill kunna se på den tekniska utvecklingen med tillförsikt. För att det ska vara möjligt måste lagstiftningen följa med i utvecklingen och arbetsgivarna ta sitt ansvar i att följa den, kommenterar Tommy Wreeth, förbundsordförande för Transportarbetareförbundet.

Rapporten i siffror:

  • Hela 20 procent uppger att digitala system används för att följa deras arbete i realtid.
  • Endast 28 procent anger att det finns en reglering kring vem som kommer åt insamlad information via bevakningssystemen på arbetsplatserna.
  • Endast 14 procent uppger att de är delaktiga i företagets utveckling vad gäller införande av ny teknik och nya arbetssätt.
  • Endast 16 procent upplever att deras kunskaper och erfarenheter tas i beaktande när arbetsuppgifter förändras.
  • Hela 39 procent anger att de inte får någon kompetensutveckling överhuvudtaget.
  • Hela 47 procent anger att de inte alls eller i låg utsträckning får lära sig nya arbetsuppgifter när verksamheten blir mer styrd av tekniska system.

Av Klara Eriksson