Samling för stärkt beredskap av svensk livsmedelsförsörjning

På tisdagen träffade landsbygdsministern Jordbruksverket, Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen för att diskutera den svenska livsmedelskedjan, med anledning av kriget i Ukraina. De ser inga direkta risker just nu, men varnar för att saker kan förändras snabbt.

Tisdagen den 1 mars träffade landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg Jordbruksverket, Livsmedelsverket och representanter från livsmedelsbranschen för att kartlägga styrkor och möjliga störningar i livsmedelskedjan, med anledning av den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen.

– I dagsläget ser vi ingen direkt påverkan på den svenska livsmedelskedjan – men omvärldsläget kan snabbt förändras och vi följer situationen noggrant, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Parterna diskuterade hur varuförsörjningen, kostnadsläget och produktionsutvecklingen kan påverkas av det förändrade omvärldsläget. De kom fram till att läget just nu inte påverkar livsmedelsförsörjningen direkt, men eftersom Ukraina är en av världens största spannmålsexportörer och priset på olja redan stigit till följd av kriget så kan det indirekt öka livsmedelspriserna i Sverige. Ökade energipriser kan också påverka produktionskostnaderna och livsmedelspriserna, men de ser ingen risk för matbrist i Sverige.

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Foto Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Sverige behöver ha ett fungerande inhemskt jordbruk och livsmedelsproduktion för att trygga livsmedelsförsörjningen. Men vi är inte självförsörjande på livsmedel, Sverige är beroende av handel och EU-samarbetet är ett viktigt redskap för att säkerställa att våra leverantörskedjor fungerar. Nu är det därför viktigt att vi arbetar vidare med en analys av vad ett möjligt försämrat scenario skulle innebära och det arbetet pågår inom Regeringskansliet, säger landsbygdsministern.

God beredskap inför kris

Livsmedelsverket har de senaste åren byggt upp en infrastruktur av kontakter med branschen, vilket skapar goda förutsättningar för svensk beredskap i kris. Under coronapandemin höjdes också medvetenheten inom livsmedelsområdet och många aktörer har tvingats arbeta med sin krishantering, vilket lett till att allt fler kommuner har en plan för hur de ska hantera maten i krissituationer.

Regeringen har valt att förstärka det civila försvaret med totalt 4,2 miljarder kronor till år 2025 för att stärka beredskapen. I vårändringsbudgeten föreslår de också ett stödpaket på en miljard kronor för att trygga svensk livsmedelsproduktion i linje med målen i livsmedelsstrategin.