Efterfrågan på fossilfritt stål växer kraftigt bland globala marknadsledare inom fordonsindustrin, vitvaror, möbler och flera andra branscher. Men idag saknas förutsättningarna för en snabb omställning till en storskalig fossilfri tillverkning. Nya stålproducenten H2GS tar därför täten för att starta upp en ny, fossilfri stålfabrik i Svartbyn, Boden.
H2 Green Steel (H2GS) blir en ny storskalig stålproducent baserad på en fossilfri tillverkningsprocess och riktar sig i första hand till kunder bland stora europeiska tillverkningsföretag.
H2GS kommer att etableras i Svartbyn, Boden. Företaget har valt att förlägga verksamheten till regionen av flera skäl. Ett är närheten till järnmalmsgruvorna i länet, en annan är hamnen i Luleå. Svartbyn ligger också nära malmbanan och med god tillgång till el, enligt DN.
Initiativet kommer att skapa ca 1500 direkta arbetstillfällen i Norrbotten. Satsningen medför att Sveriges nettoexportvärde beräknas öka med omkring 30 miljarder kronor.
Henrik Henriksson, idag vd för Scania, kommer att leda företaget – som han därigenom lämnar.
– Det var ett mycket svårt beslut för mig att lämna Scania, ett bolag där jag har spenderat hela min professionella karriär och har kollegor som jag betraktar som familj, kommenterar han i ett pressmeddelande.
Om nio år, 2030, ska den nya anläggningen årligen producera fem miljoner ton stål. Det är mer än vad SSAB i dag producerar på sina anläggningar i Sverige.
– Klimatkrisen är vår tids största utmaning – och givet stålets stora påverkan på andra industriers resa mot hållbara lösningar är en omställning oerhört viktig. H2 Green Steel kommer vara med och accelerera denna viktiga förändring och göra svenskt stål världskänt, inte bara för sin kvalitet, utan även som världens grönaste stål. Det är spännande att få vara med från början och bygga upp Sveriges nästa exportframgång, kommenterar Henrik Henriksson.
Starka investerare bakom
H2GS bygger en stark ledningsgrupp med expertis både från stålindustrin, prioriterade kundsegment, forskning och utveckling, digitalisering, finansiering och politik och samhällsfrågor.
Initiativet har utvecklats i nära samarbete mellan Vargas och flera strategiska och finansiella investerare som är globala ledare inom hållbarhet och digitalisering. H2GS är på väg att stänga sin serie A-runda om 500 miljoner kronor från en utvald grupp investerare som inkluderar Vargas, Scania, SMS group, Bilstein Group, EIT InnoEnergy, Cristina Stenbeck, Daniel Ek, Altor Fund V och IMAS Foundation.
– Att få samarbeta med entreprenörerna bakom Northvolt, när de tar sig an nästa visionära och banbrytande projekt – att accelerera omställningen till grönt stål – är en unik möjlighet. Det påminner mig om betydelsen som långsiktigt investeringskapital har haft när ledande svenska exportföretag byggdes upp från grunden för mer än ett halvt sekel sedan. Vi har alla ett ansvar för att möjliggöra skapandet av mer effektiva och hållbara lösningar för kommande generationer. Jag är väldigt stolt över att vara en del av skapandet av H2 Green Steel, kommenterar Cristina Stenbeck, en tidig supporter och investerare i H2 Green Steel.
Finanseringsbehovet i den första fasen uppgår till ca 25 miljarder kronor och kommer att finansieras genom en kombination av eget kapital och grön projektfinansiering. Morgan Stanley, Societe Generale och KfW IPEX-Bank är finansiella rådgivare till H2GS. Sweco är rådgivare i etablerings- och tillståndsprocesser.
Bygger på erfarenheterna från Northvolt
H2GS bygger på erfarenheterna och lärdomarna från skapandet av Northvolt. Affärsmodellen bygger på nära samarbeten med strategiska kunder inom produktutveckling, processteknologi, återvinning och logistik.
En viktig inspirationskälla är Hybrit-projektet och dess grundare SSAB, LKAB och Vattenfall. H2GS ser fram emot ett nära och gott samarbete med Hybrits grundare med en gemensam ambition om att utveckla Sveriges position som världsledande inom fossilfri ståltillverkning.
Den helt integrerade produktionsprocessen inkluderar en av Europas största gröna vätgasfabriker. Stålproduktionen startar redan 2024.
– Vi vill accelerera transformationen av den europeiska stålindustrin. Elektrifieringen var första steget för att få ner koldioxidutsläppen från transportsektorn – nästa kliv är att göra stålet i bilar och andra konsumentprodukter grönt, kommenterar Carl-Erik Lagercrantz, styrelseordförande i H2 Green Steel och Northvolt.
Den globala stålindustrin, en av världens största utsläppare av koldioxid, står för ungefär sju procent av de globala koldioxidutsläppen.
Ett svar på “Ny satsning på fossilfri stålproduktion i Boden – ledd av Scania-vd”
Kommentarer är stängda.