Scanlog snabblevererade produktionslinje till batterifabrik i Skellefteå

När logistikföretaget Scanlog fick en förfrågan om att frakta en försenad produktionslinje på 80 ton från Shanghai till Skellefteå chartrade de världens näst största flygplan, Antonov 124. Efter flera veckors planering genomfördes leveransen på två dygn.

I början av april fick logistikföretaget en kundförfrågan om att frakta en hel produktionslinje för battericellstillverkning från Shanghai till Skellefteå. Leveransen gällde 80 ton känslig maskinutrustning som behövde komma på plats samtidigt för att inte produktionen skulle avstanna, då leveransen redan var försenad sedan innan.

Att utrustningen var känslig och behövde komma fram samtidigt ledde till beslutet att flyga lasten med världens näst största fraktflygplanstyp, Antonov 124. Med en spännvidd på 73 meter och vikt på 175 ton var det ändå knappt att lasten fick plats ombord.

– Vi stötte på patrull och befarade att det inte skulle gå att lasta planet som vi hade tänkt, men tack vare lösningsorienterade team och en öppen och rak kommunikation mellan oss, kunden, våra samarbetspartners och flygbolaget löste vi det. Men det var otroligt små marginaler – det hade inte ens fått plats ett frimärke till ombord, kommenterar Mathias Wideroth, styrelseordförande och grundare av Scanlog.

Trots att utrustningen flögs med världens näst största fraktflygplan fick de pussla för att få plats med all utrustning ombord. Foto Scanlog.

Planeringen inför leveransen tog flera veckor, själva transporten tog ungefär två dygn när det väl var dags. Utrustningen flögs från Wuxi söder om Shanghai till Luleå flygplats, sedan fraktades den vidare till fabriken i Skellefteå.

– Vi pratar om avancerade robotmaskiner som är väldigt känsliga för fukt och stötar. Det är oerhört noggrant hur man stuvar och säkrar lasten så att den ska klara alla krafter den utsätts för, särskilt vid start och landning, kommenterar Mathias Wideroth.

Flygtransporten klimatkompenserades av Scanlog.