Shanghai väntas öppna upp i juni

De senaste veckorna har Kina haft hårda covid-nedstängningar i flera städer och provinser, bland annat Shanghai – där också världens största containerhamn finns. Nedstängningarna har stora konsekvenser för det globala fraktsystemet, men nu flaggar Shanghai för att restriktionerna stegvis ska hävas, med start 1 juni.

Kina har infört hårda restriktioner i under våren, som en del i sin nollvisionspolicy kring covid. Hittills har nedstängniningen i hamnstaden Shanghai pågått i över sex veckor. Detta, tillsammans med de restriktioner som införts för hundratals miljoner människor i dussintals städer i landet, har orsakat en kraftig inbromsning av Kinas ekonomi. Även huvudstaden Peking har infört restriktioner och hotas av lockdown. I april steg arbetslösheten i landet till 6,1 procent, vilket är den högsta nivån sedan pandemins inledning i februari 2020, då arbetslösheten steg till 6,2 procent enligt BBC. Enligt den kinesiska statistiska centralbyrån, National Bureau of Statistics of China minskade handeln med 11,1 procent i april, den största nedgången sedan mars 2020.

Flaggar för återöppnande

Men nu rapporterar The Guardian att Shanghai planerar för en återgång till ett mer normalt tillstånd från och med juni. Enligt Shanghais vice borgmästare Zong Ming kommer Shanghais återöppning ske stegvis.

– Från och med första juni och fram till mitten och slutet av juni kommer vi implementera epidemiförebyggande och kontroll, normalisera styrningen och fullt återställa normal produktion och livet i staden, säger Zong Ming till The Guardian.

Restriktionerna och nedstängningen av Shanghai har stora konsekvenser på det globala fraktsystemet, och även för försörjning och produktion globalt, en effekt som troligtvis kommer att fortsätta även efter att Shanghai och Kinas produktion öppnar upp igen.

Joerg Wuttke, ordförande för EUs handelskammare i Kina, som representerar cirka 1 000 företag i landet, varnade nyligen för ”brist på hyllor i Europa i något skede.

– Det blir värre vecka för vecka. Sådana här störningar i den globala leveranskedjan hotar att underblåsa det inflationstryck som förvärras av Rysslands krig mot Ukraina, säger han till Financial Times.

Av Hilda Hultén