Site Zero öppnar för cirkulära plastflöden

I november öppnade Site Zero i Motala – världens största anläggning för sortering av plastförpackningar, som fördubblar plaståtervinningen jämfört med tidigare anläggning. “Av de inkommande blandade plastförpackningarna kan vi sortera ut upp till 95 procent med fullt materialvärde” säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning. 

Ur Dagens Logistik nr 4 2023

Den 15 november invigde Svensk Plaståtervinning sin nya, 60 000 kvm stora och toppmoderna sorteringsanläggning i Motala, som kan sortera i stort sett alla typer av plast som finns i dagens förpackningar: 12 olika “fraktioner”, med hög effektivitet. Anläggningen har testkörts ett tag före invigningen. 

–  Sorteringen gör att vi behåller plastens materialvärde, så den kan återvinnas till nya förpackningar av samma typ och kvalitet om och om igen, säger Mattias Philipsson. 
Foto Svensk Plaståtervinning. 

– Vi blev positivt överraskade av resultatet, det är en mycket, mycket effektiv anläggning. Av alla inkommande, blandade plastförpackningar kan vi sortera ut upp till 95 procent för vidare återvinning. Vi sorterar plasten i “monofraktioner” med rigid PP för sig, transparenta PET tråg för sig, PP-film för sig osv. På så vis behåller vi plastens materialvärde och de kan återvinnas till nya förpackningar av samma typ och kvalitet om och om igen, berättar Mattias Philipsson.

Världens största anläggning

Site Zero blir världens största sorteringsanläggning och kan ta emot 200 000 ton plastförpackningar årligen. Det motsvarar ungefär den volym som idag sätts på den svenska marknaden. Till dess att mer plast når återvinningssystemet har Svensk Plaståtervinning erbjudit kapacitet till andra länder. Från 2024 ska Site Zero ta emot större delen av Finlands hushållsplast. Att anläggningen är stor finns det goda skäl till: det krävs volym för att kunna återvinna och sälja de minst vanligt förekommande plastsorterna.

Idag har Svensk Plaståtervinning avsättning för 10 av de 12 fraktionerna som anläggningen kan sortera.

– Det som återstår är framför allt laminat, som är en blandning av plaster och svårare att återvinna. De sorterar vi ut på slutet i två kvaliteter, där den högre kvaliteten förhoppningsvis kommer kunna återvinnas kemiskt i framtiden. Den sämre kvaliteten kommer vi sannolikt göra typ plastpallar av, för det är det enda den duger till. Det är bra ur ett resursperspektiv, men observera då att vi först sorterat ut allt värdefullt!, säger Mattias Philipsson. 

Behövs 20 anläggningar till 

Det kan bli Impossible Plastics (läs artikel på sid 54), som får uppdraget att ta hand om “fulplasten”. Mattas Philipsson tycker det är ok att tillverka exempelvis plastpallar av den plast som inte går att återvinna på annat sätt”, men idag anser han att detta görs i allt för stor utsträckning. 

I november invigdes Site Zero i Motala, världens största sorteringsanläggning för plast. 
Idag har Svensk Plaståtervinning avsättning för 10 av de 12 fraktionerna som anläggningen kan sortera. Foto Svensk Plaståtervinning.

– Majoriteten av all plaståtervinning som sker i Europa idag handlar om att smälta ner mixad plast till låkvalitativa produkter som parkbänkar och annat. Börjar vi inte sortera plasten som vi nu gör i Motala kommer hela EU att översvämmas av parkbänkar, det går inte. Drygt 20 sådana här anläggningar behövs runt om i Europa.

EUs definition av cirkulär ekonomi är “Ett system som behåller värdet i material så länge som möjligt” och enligt Mac Arthur Foundation beror till femtio procent av våra klimatutsläpp på vår linjära hantering av materalflöden. Idag ansvarar producenterna för att plastförpackningarna samlas in, men majoriteten av all insamlad plast bränns. Att sortera plasterna är enda sättet att kunna återvinna dem med en lika hög kvalitet som innan, och en förutsättning för en cirkulär plastanvändning. EU kräver också att 35 procent av materialet i alla produkter ska bestå av återvunnet material till 2030.  

– Lagstiftningen är alldeles för generös vad gäller krav på plaståtervinning, det finns inte ens krav på att den ska sorteras. Vi jobbar stenhårt för att det ska införas styrmedel som gynnar cirkulär plaståtervinning. 

Site Zero har också ett omfattande system för spårbarhet

– Våra kunder ska veta hur, hur mycket, av vem, och var deras förpackningar återvinns.

Av Klara Eriksson

 Läs även om en annan Motalaaktör som vill återvinna plast: Impossible Plastics.

Därför är Site Zero världsunik:

  • Yta: 60 000 kvm (tidigare anläggning 15 000 kvm)
  • Sorteringsfraktioner: 12 st (jämförbara anläggningar 3-4 st): rigid PP, rigid HDPE, flexibel LDPE, flexibel PP, transparenta PET-tråg, transparenta PET-flaskor, färgade PET-flaskor, EPS, PS, PVC, två kvaliteter av mixade Polyolefin-laminat samt metall och rejekt av icke-plast
  • Sorteringseffektivitet: Upp till 95 procent av den mottagna plasten kan sorteras ut och återvinnas i nästa steg
  • 60 NIR-sensorer (jämförbara anläggningar har i snitt 5 NIR-sensorer, tidigare anläggning 19 st)
  • Avancerat styrsystem: helautomatiserad process, realtidsoptimering, artificiell intelligens. Anläggningens olika delar påverkar och pratar med varandra, och optimerar sorteringen
  • Mottagningskapacitet: 200 000 årston av mixade plastförpackningar från hushåll (tidigare anläggning 100 000 årston)
  • Sorteringshastighet: 1 000 förpackningar/sekund, 42 ton per timme