Södras logistikchef: “Våga satsa på tåg”

Södra Skog handlar transporter för 2 miljarder kronor varje år. På Framtidsdagen i Alvesta berättade Södras logistikchef Thomas Frick om bolagets framgångsrika satsningar på tågtransport, där volymerna ska ökas från 1,4 till 1,9 miljoner ton nästa år. “Det här är något som växt fram, och ofta har vi valt tåg även om det inte varit kostnadseffektivt. Idag är kalkylen annorlunda” säger Thomas Frick. 

Thomas Frick. Foto Hilda Hultén

Thomas Frick, logistikchef på Södra Skog, var en av talarna på Alvesta Kommuns Framtidsdag den 26 oktober, där årets tema var framtidens hållbara transporter, och där Thomas Frick talade på temat “Framgångsrika järnvägstransporter”. 

Södra Skog är Sveriges största skogsägarförening, med 52 000 medlemmar, som äger 2,7 miljoner hektar, vilket är ungefär halva Götalands privatägda skogsareal. Bolaget har 3 000 anställda, tre massabruk, åtta sågverk och omsätter 27 miljarder SEK. 

– Vi hanterar 12 miljoner kubikmeter skogsråvara skogsråvara från våra medlemmar och inom hela Södra köper vi transporter för över 2 miljarder kronor varje år, vilket innefattar såväl råvaru- som färdigvarutransporter. För skogsråvaran innebär detta 270 000 lastbilslass, som kör 1 200 varv runt jorden, berättar Thomas Frick. 

Kris föder innovation

För 20 år sedan hade Södra Skog inga tågtransporter alls, 2012 var volymen ca 400 000 ton per år och i år transporteras ca 1,4 miljoner kubik av Södras volymer på tåg. 

– Det här är något som växt fram, med startpunkt i en utmaning som det ofta är när det gäller förändring och innovation. För oss var startskottet orkanen Gudrun 2005, där tre årsavverkningar föll i ett slag, och vi var tvungna att hantera det. 

För oss var startskottet orkanen Gudrun 2005, där tre årsavverkningar föll i ett slag, och vi var tvungna att hantera det. 

Tågoperatören Hector Rail kör alla Södras tågtransporter med vedråvara till intern industri, det mesta går korta transportsträckor i Södras egen geografi. Successivt har Södra utvecklat sina tågterminaler, och näst ut är en förlängd, upprustad och elektrifierad bana till massabruket i Värö, där man köpt loss järnvägsspåret av Varbergs kommun. 

Hector Rail kör alla Södras tågtransporter. Foto Hector Rail

– Det kapar 30 minuter i ledtid för oss, det gör stor skillnad, säger Thomas Frick. 

Ökar med 500 000 ton

2023 tillför Södra ännu mer tågkapacitet, med målet att köra 1,9 miljoner kubikmeter träråvara på tåg. 

– Det blir en stor volymförändring, men vi sätter snarare mål att förbättra förutättningarna än volymmål. Ofta väljer vi att köra på tåg även om det inte är kostnadseffektivt, de här besluten fattades av hållbarhetsskäl, långt innan innan kriget i Ukraina och innan drivmedelspriserna började skena. Idag är det ofta lönsamt att satsa på tåglösningar för oss.

Södra har dragit en hel del lärdomar från sin tågsatsning, bland annat hur viktigt det är att samarbeta med Trafikverket, kommuner, sakkunniga och tågoperatörer för att få till bra lösningar. 

– Men det viktigaste är att våga satsa – man kan inte bara sitta och fundera, konstaterar Thomas Frick.  

På Framtidsdagen medverkade även Green Cargo, som berättade om hur man effektiviserar sitt nätverk för järnvägsgods.

Av Hilda Hultén