Spadtag i Ö-vik för Europas första e-metanolfabrik

Vid ett evenemang i Örnsköldsvik i norra Sverige tog Ørsted på onsdagen första spadtaget för Europas största e-metanolprojekt, FlagshipOne. Svenska Liquid Wind har initierat fabriken – som planeras vara den första av många, ägandet övertogs av partnern Ørsted 2022. 110 fartyg som kan tankas med det nya bränslet är redan beställda eller i drift.

”FlagshipONEs första spadtag markerar inte bara projektets byggstart, utan även de första stegen i en ny grön era inom sjöfart, där storskaliga metanolproduktionsanläggningar kommer att leverera bränsle till en ständigt växande flotta av metanoldrivna fartyg.” skriver Liquid Wind i ett pressmeddelande.

För närvarande har över 110 e-metanolfartyg antingen beställts eller är i drift, en ökning från 80 fartyg i slutet av 2022. Samtidigt bidrar också nya förordningar, såsom initiativet Fuel EU Maritime, till ökad efterfrågan på nya, gröna maritima bränslen. Sjöfarten står för tre procent av de globala växthusgasutsläppen.

Produktionsstart 2025

Örnsköldsviks-fabriken kommer att påbörja produktionen under 2025, då man årligen kommer att producera 50 000 ton e-metanol. 

– FlagshipONE kommer snart att bli den största elektrobränsleanläggningen i kommersiell skala i Europa, och på Liquid Wind är vi glada över att Ørsted nu inleder byggfasen av projektet, kommenterar Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.

Europas första stora e-metanolanläggning har nu nått sin byggfas. Foto Liquid wind.

– Denna milstolpe kommer förhoppningsvis att inspirera många andra att också bidra till utfasningen av fossila bränslen inom sjöfart. Idag är en historisk dag för Sverige då vi sätter landet på kartan som utvecklare och producent av gröna elektrobränslen. Allt i syfte att minska världens beroende av fossila bränslen.

Jobb till Ö-vik

Fabriken kommer att placeras intill Övik Energis kraftvärmeverk Hörneborgsverket i Örnsköldsvik, där även evenemanget med det första spadtaget ägde rum. Vid evenemanget deltog politiska representanter från både lokala, regionala, nationella och internationella organ, samt företrädare från partnerföretag, inklusive Siemens Energy, Carbon Clean och Topsoe, som kommer att leverera elektrolysers och styrsystem, utrustning för infångning av koldioxid respektive metanolsyntesutrustning.

Förutom dessa stora utrustningsleverantörer är lokala företag redan involverade i projektet och driften av anläggningen kommer också att skapa direkta och indirekta arbetstillfällen i Örnsköldsvik.