Fyra av fem delindex drog ned PMI-total i januari. Index för produktion svarade för det största negativa bidraget följt av lager, orderingång och sysselsättning medan leveranstider gav ett positivt bidrag till PMI-total för fjärde månaden i rad. PMI-total föll i januari till 47,1 från 48,6 i december och är andra månaden i rad som indexet backade.
Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. PMI-total föll i januari till 47,1 från 48,6 i december och är andra månaden i rad som indexet backade.
“Trendmässigt stiger indexet, vilket tyder på att konjunkturbotten i industrin har passerats, även om risken för leveransstörningar på grund av oroligheterna i Röda havet kan sätta käppar i hjulet”, kommenterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Industriföretagens produktionsplaner är kvar i den expansiva zonen även om indexet backade i januari till 53,0 från 54,9 i december. En svag omvärldskonjunktur och trög orderingång har inte hindrat industriföretagen från att planera för ökad produktionsvolym även om det är långt under indexets historiska genomsnitt (63,5)
– Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk i januari till 45,0 och är elfte månaden i rad som indexet är under 50-nivån. Pristrycket i industrin är fortsatt avtagande men inte i samma omfattning som tidigare i och med att indexet har stigit sedan bottennivån i våras, kommenterar Jörgen Kennemar.