Tågföretagen sliter sitt hår inför att den nya tågplanen för 2023 börjar gälla, den 11 december. Från det datumet ska myndighetens trafikplanering ske i det nya systemet – som redan under året lett till mycket strul för operatörerna på det svenska järnvägsnätet.
Under 2021 och 2022 har Trafikverket arbetat med sitt digitaliseringsprojekt MPK (marknadsanpassad planering av kapacitet), ett nytt systempaket som helt ska förändra den svenska tågplaneringen. Det handlar om en digitalisering av tågplaneringen som ska leda till att järnvägens kapacitet utnyttjas bättre, och bidra med flexibilitet i planeringen och större möjlighet till ändringar eftersom.
– Vi är helt för att man moderniserar systemparken på Trafikverket, men det måste ske i kontrollerade former. När det här är ordentligt genomfört tror vi att det kommer att bli jättebra, men frågan är vilket år det blir, säger Lina Lagerroth, näringspolitisk expert på Tågföretagen.

Jultrafiken i fara
Tågplanen för 2023 fastställdes 18 oktober trots att den inte var komplett och prognosen just nu är att Trafikverket anser sig kunna vara helt klara med perioden 11 december 2022 – 8 januari 2023 den 7 december 2022.
Från och med den 11 december kommer också det nya systemet börja användas operativt av Trafikverket, men SJ med flera tågföretag förbereder sig på kraschlandning.
– Våra medlemmar har upplevt bristfälliga leveranser av omplanerade tåglägen under hela 2022, och eftersom Trafikverket är så sena i sitt arbete, hinner inte vi göra våra förberedelser. För oss spelar det ingen roll om de känner sig klara 11 december när vi inte har fått vara inne och testa hur systemet fungerar för oss, säger Lina Lagerroth.
Försenat projekt
Trafikverkets egna tester av systemet skulle ha varit klart före sommaren, men pågår fortfarande, berättar hon. Enligt Lina Lagerroth har Trafikverket hanterat implementeringen av det nya tågplaneringssystemet som om det handlat om ett internt system hos Trafikverket – när det berör så många fler, och deras anslutande IT-system.
– SJ har varit väldigt tydliga med sin oro, de har ju också en mycket färsk erfarenhet då de själva bytte ett större system förra året, som ledde till stora störningar i planeringen och i trafiken.
SJ vill testa systemet
Enligt ett mejl som SJ skrev till Trafikverket i oktober, och som Computer Sweden tagit del av, pekar tågoperatören på att införandet av MPK innebär att datamodeller och informationsflöden ändras, vilket i olika utsträckning påverkar runt 30 av bolagets system eller applikationer.
”Det är kritiskt att vi får möjlighet att testa anpassning i våra system innan go-live” , skrev SJ då.
Till Computer Sweden förklarar SJs presschef Tobbe Lundell att man först hoppats på att införandet av MPK skulle skjutas upp – nu handlar det mer om vem som ska bära hundhuvudet när tåg ställs in och försenas – och om tågoperatörerna kommer att få någon ersättning för detta.
– Införandet har kommit så långt att det inte längre går att backa. Men nu vill vi att de tar ansvar för sin hantering också externt när det blir störningar – för det är vår bedömning att vi får räkna med störningar i hela trafiksystemet, säger Tobbe Lundell till Computer Sweden.
Trafikverket har besvarat tågoperatörernas oro med lugnande besked i flera medier.
– Jag kan förstå att de är oroliga för de har aldrig sett den här lösningen i verkligheten, för den finns ingen annanstans i världen. Det är läskigt när man ska göra något nytt. Men vi känner oss trygga med att vi kommer att köra tåg den 11 december, säger myndighetens presschef Bengt Olsson till DN.
Men tågoperatörerna är fortsatt oroade och sitter nu och planerar för att ha både hängsle och livrem från och med den 11 december – framförallt i form av extra personal som kan hjälpa till i kundtjänst men SJ tittar även på möjligheter till ersättningstrafik.
Av Klara Eriksson