Svag utveckling för den svenska paketmarknaden

Paketmarknaden i Sverige 2022 växte med blygsamma 3 procent enligt PTS rapport ”Den svenska paketmarknaden 2022” och de internationella volymerna backade med 8 procent. PTS ser samtidigt en konsolidering av marknaden. Den svaga utvecklingen förklaras med det rådande omvärldsläget.

Källa: Den svenska paketmarknaden 2022, PTS.

I slutet av september kom Post- och telestyrelsen ut med rapporten ”Den svenska paketmarknaden 2022”, som i år bygger på ny data. Tidigare har statistik samlats in över tjänstesegment (B2B, B2C och C2X) samt volymer per postnummer via en separat datainsamling i januari, vilken omfattade paket upp till 20 kg. Från och med i år samlas statistiken in i juni och omfattar paket upp till 31,5 kg. Därför går det inte att jämföra data per tjänstesegment med tidigare år i årets rapport.

Med det sagt såg den totala svenska paketmarknaden under 2022 en måttlig ökning på 3 procent jämfört med 2021. Totalt distribuerades ca 285 miljoner paket. Den största aktören i Sverige är liksom tidigare Postnord med 45–50 procent av omsättningen. Därefter kommer DHL med 10–15 procent.

Källa: Den svenska paketmarknaden 2022, PTS.

Den gränsöverskridande paketmarknaden backade under året. 105 miljoner paket skickades till eller från Sverige, vilket är en total minskning med 8 procent.

I rapporten skriver PTS att den svaga utvecklingen av paketmarknaden påverkas av flera faktorer, exempelvis den svagare ekonomiska utvecklingen och kriget i Ukraina. De hänvisar också till att 2022 var det första året efter coronapandemin, då paketmarknaden såg en kraftig utveckling.

PTS konstaterar också att marknaden under 2022 gick in i en mer mogen fas med högre grad av konsolidering av redan etablerade företag på marknaden.

Källa: Den svenska paketmarknaden 2022, PTS.