Svensk halvledarfabrik till Linköping

Svenska halvledarproducenten Swegan, som grundades inom Linköpings universitet, tar in 100 miljoner kronor för att bygga en ny halvledarfabrik i staden. Man vill bli en del av en heleuropeisk värdekedja för halvledare, det rapporterar Di.

Till följd av den omfattande halvledarbristen har intresset för europeisk halvledarproduktion blivit allt hetare. Bland annat har Bosch satsat både på att utöka halvledarproduktionen i Reutligen och att bygga en ny halvledarfabrik i Dresden. Nu satsar Svenska Swegan på en fabrik i Linköping.

Bolaget grundades av forskare från Linköpings universitet, där de idag bedriver sin verksamhet. Men den senaste tiden har de sett en kraftigt ökad efterfrågan på sina patentskyddade epi-wafers och vill därför skala upp produktionen. Bolaget har tagit in totalt 100 miljoner kronor för att bygga den nya fabriken som ska stå klar under 2023, enligt Di.

Jonas Nilsson, vd för Swegan. Foto Swegan.

– Det har pratats mycket om att det saknas en heleuropeisk värdekedja och att bara en liten andel av världens halvledarindustri finns här. I orostider blir man väldigt sårbar och det är ett problem har man upptäckt nu. Och vi är en viktig pusselbit i att åtgärda det, säger Jonas Nilsson, vd för Swegan, till tidningen.

Bolagets epi-wafers tillverkas av halvledarmaterialet galliumnitrid och används främst i radiobasstationer, satellittelefoner och radar. Med tiden kommer de även kunna användas i elbilar, solcellsinvertrar och kraftigare datorer.

Fabriken beräknas kunna producera 12 000 epi-wafers per år när den tas i drift.