IoT-företaget Soti har genomfört en ny hållbarhetsundersökning som visar att svenska företag byter ut elektronik innan den förväntade livslängden nått sitt slut, och skapar onödigt e-avfall. Att använda enheter hela sin livslängd skulle bidra både till bättre hållbarhet och ekonomi.
72 procent av svenska IT-ledare (beslutsfattare inom IT) menar att elektronik kasseras helt i onödan, det enligt Sotis hållbarhetsrapport ”Reduce, Reuse, Rethink: From Discard Mentality to Tech Sustainability”
Detta sker trots att 44 procent av dem har tydliga mål och strategier för att minska e-avfall.
– Idag är det många företag som är måna om att ha den senaste tekniken och de senaste modellerna, utan att riktigt bry sig om hur det påverkar miljön. Trots att man har hållbarhetsmål, enheterna ofta är fullt fungerande och i vissa fall relativt nya värdesätter arbetsgivarna att framstå som ett företag i teknikens framkant, kommenterar Stefan Spendrup, Nord- och Västeuropachef på SOTI.
Bara drygt hälften (56 procent) av IT-ledarna uppger att de byter ut bärbara datorer och surfplattor pga att deras förväntade livslängd löpt ut. Samma siffra när det gäller mobiltelefoner når inte högre än 38 procent. Orsaken uppger 46 procent vara att den senaste elektroniken gör deras organisation mer attraktiv för arbetstagare.
Stefan Spendrup är starkt kritisk till den attityd som visar sig i resultaten. Utöver det faktum att mycket elektronik kasseras för tidigt, vilket skapar onödigt el-avfall, så menar han på att det finns stora pengar att spara genom att ändra inställning.
– Att byta ut fullt fungerande enheter alldeles för tidigt har inte bara negativ påverkan utifrån ett hållbarhetsperspektiv, utan också självklart utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Företagen måste nu rannsaka sig själva, inse skadan och förstå hur mycket de förlorar på att byta ut enheterna i stället för att se dess potential. Genom att i stället se över hanteringen av sina befintliga enheter och erbjuda diagnostik och reparation kan företagen både spara pengar och nå sina hållbarhetsmål, kommenterar Stefan Spendrup.