Svensken som styr Dematic 

Ur Dagens Logistik nr 1 2024 – utkommer nästa vecka!

Michael Larsson har mer än tre decenniers erfarenhet av att arbeta med robotik och automation på ABB, särskilt inriktning fordonsindustrin. Efter tre år som regionchef för USA på automationsleverantören Dematic, kliver han nu på som koncernchef i bolaget. “Lagerautomation går nu igenom samma skifte mot flexibel automation som redan skett i fordonsindustrin.”

Amerikanska Dematic, en del av truckkoncernen Kion, är ett av världens största företag inom materialhantering, med drygt 11 000 anställda i mer än 26 länder över hela världen. Företaget grundades i Tyskland redan 1819 men har idag sitt säte i Atlanta, Georgia. I januari klev svenske Michael “Mike” Larsson på som global koncernchef, med särskilt ansvar över den amerikanska marknaden. 

– Jag hade varit 32 år på ABB och då särskilt inom robot-automation för fordonsindustrin, när Dematic “headhuntade” mig. Dematic är, i förhållande till ABB, ett mindre, men snabbväxande bolag och för mig har det varit tillfredsställande att se att mina erfarenheter från åren på ABB även fungerar hos Dematic, och då pratar jag om strategi, ledarskap, processer med mera, säger Michael Larsson, som bor i Grand Rapids, Michigan med sin familj

Med ABB ut i världen

Västerås-sonen Michael har en lång, internationell bakgrund från ABB och rekryterades som regionchef för USA till Dematic 2021, mitt under pandemin – något som var en utmaning i sig.

– Det var väldigt spännande år där man fick hitta på nya kreativa lösningar för att leda projekt på distans, men det gick det med. Från den tiden är jag mest stolt över att vi lyckades hålla personalen frisk och ta god hand om våra kunder.

Michael Larsson inledde sin bana på ABB som praktikant under studietiden på Stockholms universitet, men efter några år på olika produktionssiter i Sverige, längtade han efter något annat vilket tog honom ut i världen, bland annat till Mellanöstern, Kina och Schweiz innan han landade i Michigan, USA, där han under senare år haft titlar som “Head of Robotics Systems” och senast “Group Senior Vice President Managing Director Business line Automotive OEM”. 

Automationsmarknaden backade 2023 men Mike Larsson tror på en vändning i Europa 2025. Foto Dematic

Lager långt efter

– Logistikbranschen ligger långt efter fordonsindustrin i automationsutveckling och man arbetar fortfarande med stora fasta automationslösningar. Det som kommer nu är mer flexibel och rörlig automation, med AMRer som flyttar gods och pallar och mindre robotlösningar, som är enklare att skala än de stora, fasta. Det här skiftet såg vi i fordonsindustrin redan för 20 år sedan, säger Mike Larsson. 

Det som kommer nu är mer flexibel och rörlig automation

Pandemin och tillväxten av e-handeln har betytt mycket i det här skiftet, där många varuägare fått upp ögonen för vilken affärskritisk verksamhet logistiken är. 

– Det är stor skillnad nu än tidigare, där du förut aldrig hittade en styrelsemedlem med ansvar för logistiken, är det nu ett helt annat fokus på supply chain. Logistiken har blivit en strategiskt viktig fråga i och med digitaliseringen av handeln, där 80 procent av distributionscentren idag fortfarande är i behov av automatisering, globalt. 

En automatiserad och digitaliserad kedja

Västeråsfödde Michael “Mike” Larsson är sedan januari global vd och koncernchef i automationsjätten Dematic. Han sitter även i ledningsgruppen för ägarbolaget Kion. Foto Dematic.

Automationen sprider sig också från lagret och ut över över distributionskedjan till hubbar och transporter, vilket ställer stora krav på mjukvaran.

– Du vill ju automatisera hanteringen hela vägen, och där har vi egentligen bara “last mile” kvar som fortfarande är olöst. Amazon har ju gjort försök med drönare, man har testat med leveransrobotar – men den sista vägen fram till dörren sker ändå fortfarande manuellt, säger Mike Larsson. 

Dematic har likt andra automationsleverantörer och lagerinredare sett en stor tillväxt de senaste åren. 2021 växte bolaget med 34 procent, och landade på en omsättning på 4,6 miljarder USD. Nu känner man liksom resten av lågkonjunkturen, men Mike tror att det vänder snart.

– Många varuägare och logistikföretag överinvesterade i kapacitet 2020–2022, därför ser vi att 2023 är ett tillbakagångsår, och att automationsmarknaden backar 6-8 procent. Men det är en temporär historia. Ser vi till den totala lagerstocken är det en liten del av lagren som ännu är automatiserade. I Amerika kan vi redan ana en vändning som jag tror börjar märkas i höst, och för Europas del tror jag det vänder 2025. 

Av Klara Eriksson