Reduktionsplikten blev en slagpåse när drivmedelspriserna sköt i väg i vintras. Men en ny granskning av SVT visar att den kritiserade reduktionsplikten, som innebär att drivmedelsleverantörerna tvingas blanda in en allt större andel biodrivmedel i bensinen, idag gör sju gånger större klimatnytta än elbilarna.
Att blanda ut bensin och diesel med biodrivmedel gör idag långt mer för att minska transportsektorns koldioxid-utsläpp, än alla elbilar och laddhybrider. Det visar beräkningar som SVT gjort med siffror från Naturvårdsverket. Anledningen är att 97 procent av alla bilar har en bensin- eller dieselmotor, och därför väntas biodrivmedlen vara viktigare än elbilarna för att klara klimatmålen ända till 2030.
I år kommer inblandningen av etanol i bensin minska utsläppen med 0,5 miljoner ton koldioxid. Inblandningen i diesel minskar utsläppen med 3,2 miljoner ton. Sveriges alla 300 000 elbilar och laddbara hybrider minskar klimatavtrycket med cirka 0,5 miljoner ton koldioxid. Biodrivmedlen gör alltså sju gånger större klimatnytta idag, eftersom det gäller så många fler bilar.
– Det är en klimatrevolution i det tysta, där ansvaret att minska utsläppen inte bara ligger på individer och bilister, säger Ludwig Kollberg, kommunikationschef på Preem, till SVT.
För bensin är reduktionsplikten idag 7,8 procent. Räknar man även lastbilar och arbetsmaskiner minskar biodrivmedlen totalt utsläppen i år med 5 miljoner ton. Det skulle behövas två miljoner elbilar för att nå samma klimatnytta.
Läs om SVTs granskning här.