Transport kräver 5,5 procents lönepåslag – hotar med strejk

Inför årets avtalsrörelse kräver LO 4,4 procents lönepåslag under ett år tillsammans med en låglönesatsning. Men Transport ställer ännu hårdare krav. De vill se 5,5 procents lönepåslag och ett engångsbelopp på nästan 6 000 kronor. Annars är de beredda att gå i strejk, rapporterar SR.

Årets avtalsrörelse är igång och den försvåras av den höga inflationen. Många fackförbund vill att arbetstagarna ska få mer i plånboken, då människors pengar blir mindre och mindre värda: i februari låg priserna i genomsnitt (enligt KPI) 9,4 procent över februari 2022, enligt SCBs dagsaktuella data.

LO har gått ut med högre krav än tidigare år: 4,4 procents lönepåslag plus en låglönesatsning för de som tjänar under 27 100 kronor. Men Transport har valt att gå utanför industrins krav och satsar ännu större. De kräver ett ettårigt avtal med 5,5 procents löneökning samt ett engångsbelopp på 5 726 kronor. Samtidigt skulle höga löneökningar göra det ännu svårare för riksbanken att få bukt med inflationen.

Enligt en debattartikel i Transportarbetaren är kravet på 5,5 procent baserat på den tyska industrin, som ska ha fått igenom löneökningar på 6,5 procent på 18 månader plus ett engångsbelopp på 500 euro. De lyfter även att Finland fått igenom löneökningar på 7 procent.

Tommy Wreeth, förbundsordförande för Transport. Foto Martin Hörner Kloo.

“Vår uppfattning är att det finns utrymme för våra krav. Med dagens inflation på 9,3 procent innebär lönekravet trots allt en reallönesänkning. Med tanke på förväntat förhandlingsutfall är nivån ansvarsfullt satt för att inte skapa en inflationsspiral. Den är också satt för att motverka en fattigdomsspiral.” skriver Transports ordförande Tommy Wreeth i debattartikeln.

Engångsbeloppet är tänkt som kompensation för att avtalsförhandlingarna fördröjdes i samband med pandemin. De menar att löneökningarna uteblev i sju månader där varje månad var värd ca 818 kronor. De uppger att tjänstemän fick löneökningarna retroaktivt, men inte arbetarna.

Hotar med strejk

Enligt Sveriges Radio har Transports satsning inte stöd från de andra LO-förbunden som ligger på 4,4 procent, och enligt arbetsgivarna kommer Transport inte få mer än de andra förbunden. I intervjun uppger Tommy Wreeth att facket är beredda att gå i strejk för att få igenom sina krav.

– Jag hoppas fortfarande att man kan hitta en förhandlingslösning men för att sätta tryck i förhandlingarna är jag fullt beredd på att vi kan tvingas varsla i slutet av mars, säger Tommy Wreeth till SR.

Av Emanuel Lehtonen