Ukraina-kriget bidrar till fraktkrisen

Rederiet Maersk meddelade igår att de stoppar alla hamnanlöp till Ukraina till slutet av februari och stänger ned kontoret i Odessa, på grund av situationen i landet. Kriget kan få stor påverkan på både försörjning och handel, enligt Flexport.

Den 24 februari inledde Ryssland en militär invasion i grannlandet Ukraina. Efter krigsbeskedet meddelar nu logistikkoncernen Maersk att man stänger sitt kontor i staden Odessa, som ligger vid Svarta havskusten i Ukraina, och omedelbart stoppar alla hamnanlöp i Ukraina fram till slutet av februari.

“Servicen i Ryssland kommer att fortsätta men vi har beslutat att inte anlöpa några hamnar i Ukraina fram till den 28 februari och stoppa alla order till och från Ukraina tills vidare” skriver Maersk i ett uttalande.

Alla bolagets 60 anställda i Ukraina har uppmanats att arbeta hemifrån, och enligt bolaget är alla i säkerhet.

Maersk har två containerlinjer i Ukraina till hamnen i Pivdennyi, ca 30 kilometer öster om Odessa.

Risk för stora försörjningsstörningar

Ryssland är en stor exportör av olja och naturgas och Ukraina är en viktig global järn- och spannmålsproducent. Kriget i Ukraina, i kombination med de sanktioner som resten av världen nu med all sannolikhet kommer att införa mot Ryssland, kommer att få stora konsekvenser för både fysisk försörjning och möjligheten till internationell handel.

Råvarupriser på de råvaror som Ryssland och Ukraina är stora exportörer av kommer med all sannolikhet att stiga, och inflationen inom global försörjning kommer att öka, enligt speditionsföretaget Flexport, som i tabellen nedan listar de båda ländernas viktigaste exportvaror (Källa Flexport):