Logistikfastighetsaktören Verdion klev på allvar in på den svenska marknaden 2021 med målsättningen att utveckla en miljon kvadratmeter mark i Sverige och Danmark. Brownfield-projekt, där äldre industrifastigheter rivs för att göra plats för nytt, är ett sätt och den 31 000 kvm stora last mile-fastighet som nu planeras i Södertälje ett är exempel. “Vi är svårt förtjusta i den här typen av projekt, satsningen kommer att bli ett lyft för hela området”, konstaterar Johan Nihlmark.
I juli köpte logistikfastighetsutvecklaren Verdion en 69 000 kvm stor industritomt i Gärtuna av Företagsparken Norden Holding, där det idag finns där en byggnad som använts för labbverksamhet för Astra Zeneca, men som nu stått tom i tio år.
– Företagsparken har försökt hyra ut den befintliga fastigheten, men utan att lyckas. Men det är ett fantastiskt läge, och vi såg potentialen för fastigheten som last mile-läge för att försörja Stockholm, berättar Johan Nihlmark, affärsutvecklingschef för Norden på Verdion.
Verdion planerar nu att bygga en 31 000 kvm stor logistikfastighet för “urban logistik” på spekulation på tomten, som ska stå klar i slutet av 2024.

Svårt förtjusta i brownfield
Projektet är ett så kallat brownfield-projekt, där en fastighet har en äldre befintlig bebyggelse eller använts innan, exempelvis en gammal industritomt, där marken kan behöva saneras eller byggnader rivas innan nytt kan byggas. Logistikbyggen inom brownfield har inte varit så vanliga i Sverige tidigare, då det generellt finns gott om ny mark att exploatera. Men de internationella utvecklare som gått in på den svenska marknaden de senaste åren, som Panattoni, Verdion och MG Real Estate, har mer erfarenhet av brownfield-projekt.
– Det kräver en hel del teknisk kompetens att bygga brownfield, som vi har inhouse i Verdion. Fördelen är, förutom hållbarhetsnyttan, att lägena ofta är utmärkta och att man kan tillföra området stort värde genom att skapa ny verksamhet och arbetstillfällen på en plats där de tidigare försvunnit. Vi är svårt förtjusta i den här typen av projekt, och Södertäljesatsningen kommer att bli ett lyft för hela området, säger Johan Nihlmark.
Enligt honom har Södertälje-Nykvarn enorm potential som logistikläge, inte minst då kommuner närmare Stockholm, som Haninge och Botkyrka, visar svagt intresse för logistiketableringar.
Den här regionen är det naturliga logistikläget för att försörja Stockholm
– Den här regionen är det naturliga logistikläget för att försörja Stockholm med last mile-tjänster. När utvecklingen väl kommer igång så kommer det bli ett fantastiskt logistikkluster. Det som bromsar idag är framför allt komplexa miljöprövningar som gör att planprocesserna tar längre tid.
Sjätte spekulationsbygget i Sverige
Verdion, med huvudkontor i London, inledde en miljardsatsning på den nordiska marknaden våren 2021, där ambitionen är att skaffa en miljon kvadratmeter logistikytor i Sverige och Danmark inom sju år. Sedan dess har bolaget initierat sex logistikbyggen i Sverige, där de första tre husen på sammanlagt 31 000 kvm som utvecklats i Rosersberg tillsammans med Tritax Eurobox. Bolaget bygger också drygt 20 000 kvm i Stigamo, söder om Jönköping och 17 000 kvm i Bäckebol utanför Göteborg – även det ett brownfield-projekt där ett gammalt bageri som man köpt av Ica fastigheter rivs för att göra plats för ny logistik.
– Bäckebol är också ett fantastiskt läge, nära centrala Göteborg och ett utmärkt last mile-läge.
Totalt har bolaget nu omkring 100 000 kvm under utveckling i olika faser. Allt byggs på spekulation, dvs utan hyresgäst vid byggstart, och nu är Verdion redo för hyresgäster till husen vartefter de står klara.
– Vi jobbar på enligt planen och på den största fastigheten i Rosersberg blev huset på 18 000 kvm färdigt nu i sommar. Där har vi flera intressanta dialoger igång.

Trögare uthyrningsmarknad
Enligt Johan Nihlmark är marknaden för logistikfastigheter fortsatt stark, och intresset att hyra är det inget fel på. Dock går uthyrningsprocessen betydligt långsammare nu än för ett par år sedan.
Man får anstränga sig mer idag för att få till hyreskontrakt
– Hyresgästerna behöver tid att vänja sig vid de högre hyrorna, men intresset är fortsatt stort. Men man får anstränga sig mer idag för att få till hyreskontrakt och göra det lilla extra, och det tar längre tid. Vi är också lite mer restriktiva med vilka lägen vi satsar på, och behöver tid att stabilisera och hyra ut det vi utvecklat hittills. Samtidigt tror jag att vändningen kan komma snabbt, särskilt om räntorna går ned igen. Och jag tror stenhårt på logistikfastighetsmarknaden framåt – behovet av nya logistikytor kvarstår.
Av Hilda Hultén