VTI-professor bland världens 100 främsta kvinnor

Varje år listar BBC 100 inspirerande och inflytelserika kvinnor runt om i världen. I år är en svensk kvinna med på listan: VTI-professorn Astrid Linder, som tagit fram världens första kvinnliga krockdocka.

Med på listan finns också advokaten Michelle Obama, fotbollsstjärnan Aitana Bonmati och AI-experten Tomnit Gebru tillsammans med en rad andra framstående kvinnor inom vetenskap, idrott, kultur och politik.

Astrid Linder tilldelas utmärkelsen för sin forskning kring trafiksäkerhet och utvecklingen av världens första kvinnliga krockdocka i genomsnittlig storlek. Hon är enda svensk på årets lista. Så här skriver BBC i motiveringen:

”I decennier har bilar tillverkats med krockdockor baserade på en genomsnittlig man – även om statistik visar att kvinnor löper större risk att skadas eller dö vid en kollision. Astrid Linder har arbetat för att ändra på detta, och ledde projektet att skapa världens första kvinnliga krockdocka av genomsnittlig storlek, som tar hänsyn till kvinnors kroppars anatomi. Astrid Linder är professor i trafiksäkerhet vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och adjungerad professor vid Chalmers tekniska högskola och expert på biomekanik och förebyggande av trafikskador.”

Lagarbete säger Astrid

Astrid Linder fick beskedet på tisdagen strax innan hon skulle hålla en föreläsning online för studenter vid ett tjeckiskt universitet.

– Det är väldigt roligt, både för mig och alla andra som bidragit till den här forskningen. Krockdockan bygger på 25 års arbete och även om jag får mest uppmärksamhet har det verkligen varit ett lagarbete, säger Astrid Linder.

Arbetet med att utveckla den kvinnliga krockdockan SET50F, och den manliga motsvarigheten SET50M, har skett i samarbete med en rad partner och finansierats av svenska Vinnova och EU-kommissionen. Bakgrunden till projektet är att kvinnor löper större risk än män att skadas i trafikolyckor – och att det hittills saknats krockdockor som tar hänsyn till kvinnors anatomi.

– Det uppmärksammar vad vi åstadkommit och vad som är möjligt att göra. Förhoppningsvis kan det inspirera andra. Det visar också värdet av forskning och att det är något som är viktigt och angeläget, säger hon.

BBC:s lista med kvinnor från hela världen är indelad i fem områden: klimat, kultur/utbildning, underhållning/idrott, politik/juridik samt vetenskap/hälsa/teknik. Läs mer om BBC:s sammanställning och Astrid Linders forskning via länkar nedan.