ABB satsar på logistikrobotar

ABB, världens största leverantör av industrirobotar, inleder ett samarbete med Silicon Valleys AI-startup-företag Covariant om att lansera AI-robotlösningar för plock, pack och sortering inom e-handeln.

Idag är lagerhanteringen inom e-handeln arbetsintensiv och branschen kämpar med att hitta och behålla personal för plockning och packning, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Robotar är idealiska för att hantera repetitiva arbetsuppgifter men hittills har de saknat intelligens för att kunna identifiera och hantera de tiotusentals olika produktvarianter som förekommer inom vanlig dynamisk lagerverksamhet.

Samarbetspartnern Covariant har utvecklat Covariant Brain – en universell AI med vilken robotar kan se, slutleda och agera i världen runt om dem och utföra arbetsuppgifter som är alltför komplexa och varierade för traditionellt programmerade robotar. Med Covariants programvara kan robotarna engageras i förstärkningsinlärning: de får själva anpassa sig till nya arbetsuppgifter genom försök och misstag och därigenom konstant utöka antalet olika föremål de kan plocka.

– Om vi ska få den artificiella intelligensen att utvecklas behöver vi nu plocka ut tekniken från labben och tillämpa den i den verkliga världen. Vi är glada över att få arbeta tillsammans med ABB för att skapa AI-robotlösningar för kunder i hela världen. Vi drar nytta av ABB:s nästan fem decennier av branschkunnande och expertis vad gäller att driftsätta automatiseringssystem i de mest krävande industriella miljöer, kommenterar Peter Chen, koncernchef och medgrundare av Covariant.

Den första installationen av AI-lösningen från ABB och Covariant håller redan på att driftsättas hos Active Ants (en del av bpost group), ledande leverantör av expedieringstjänster inom e-handel för webbaserade företag i Utrecht i Nederländerna.