Alibaba styckas i sex

Kinesiska e-handelsjätten Alibaba annonserade på tisdagen att bolaget planerar för en stor omorganisation, där verksamheten delas upp i sex fristående bolag. Förändringen innebär bland annat att Alibabas logistikverksamhet Cainiao blir ett fristående bolag.

Alibaba aviserade på tisdagen att man planerar för att dela upp bolaget i sex skilda bolag, där varje bolag har möjlighet att ta in externt kapital och börsnotera sig. Det rapporterar flera internationella medier i veckan.

“Den här transformationen kommer att möjilggöra en mer agil verksamhet för alla våra verksamheter, underlätta beslutsfattande och snabbare respons på marknadsförändringar” skriver Alibaba Groups vd och styrelseordförande Daniel Chang i ett mail till de anställda, enligt CNN.

Förändringen är den största i Alibabas snart 25-åriga historia. Bolaget har kämpat med inbromsad tillväxt och konflikter med de kinesiska myndigheterna de senaste åren, och förändringen ska bidra till att bolaget åter vänder till tillväxt.

Varje bolag kommer att ha sin egen vd och ledningsgrupp, och fem av bolagen kommer att kunna ta in externt ägarkapital och börsnoteras. Undantaget är plattformsbolaget Taobao Tmall Commerce Group, som kommer att fortsätta att ägas fullt ut av Alibaba.

Här är de sex nya Alibaba-bolagen:

Cloud Intelligence Group: Alibabas vd Daniel Zhang kommer att leda bolaget som fokuserar på koncernens AI och molntjänster.

Taobao Tmall Commerce Group: Ska driva bolagets e-handelsplattformsverksamhet, bl a inom Taobao och Tmall.

Local Services Group: Yu Yongfu blir vd och bolaget ska driva Alibabas matleveransverksamhet Ele.me.

Cainiao Smart Logistics: Wan Lin fortsätter som vd för Alibabas globala logistikbolag.

Global Digital Commerce Group: Jiang Fan blir vd för Alibabas internationella e-handelsverksamhet som bl a innefattar Aliexpress och Lazada.

Digital Media and Entertainment Group: Fan Luyuan blir vd för Alibabas film- och streamingverksamhet.