Dachser testar exoskelett vid lagerarbete

Lagerarbete innehåller i många fall tunga lyft och sliter på kroppen. För att minska belastningen på sina anställda har Dachser testat aktiva exoskelett på sitt lager i Magdeburg. De inledande resultaten är lovande och tekniken kommer rullas ut på fler platser.

Exoskelett är en typ av stödjande hjälpmedel som används vid lyft och som redan används inom vården på flera håll i Europa, och som nu testas av Dachser i Tyskland. Den typ av exoskelett som Dachser nu testar kallas “aktivt” då innehåller batteridrivna robotmotorer för att underlätta vid lyft och ge avlastning av nedre delen av ryggen för den som lyfter tyngre laster och kommer från tyska tillverkaren german Bionic. Exoskelettet kan ge 30 kilos avlastning per manöver.

Exoskelett från German Bionic. Foto Dachser.

Under våren har “skeletten” satts på prov på Dachsers logistikcenter i Magdeburg. Målet var att samla in empiriska data under verkliga förhållanden och att få feedback från medarbetarna.

– De positiva effekterna av exoskeletten blev snart tydliga. Våra medarbetare gynnas av direkt avlastning vid hantering av tyngre laster samt av ergonomisk kroppsstabilisering. Det har också långsiktiga fördelar, eftersom exoskeletten förhindrar överansträngning och arbetsplatsolyckor som kan vara skadliga för hälsan, kommenterar Stephan Heinemann, Contract Logistics Manager på Dachsers logistikcenter i Magdeburg.

– En annan imponerande aspekt av skeletten var användarvänligheten, som gjorde att testpersonerna tog sig an dem på nolltid.

I framtiden kommer man nu att regelbundet använda tre aktiva exoskelett på lagret i Magdeburg, och hjälpmedlet kommer även köpas in till andra av Dachsers tyska enheter.