E-handeln växte med fem procent 2024, enligt Postnords E-barometern. ”Det roligaste är att vi brutit två års nedgång och att e-handeln växer igen. Vi har också samma tre företag i topp som kundernas favoriter: Apotea, Amazon och Zalando – hatten av för dem”, sa Jan Jakobsson, e-handelsexpert på Postnord.

Idag presenterade Postnord sin rapport E-barometern för 2024 på Postnord Retail Day. Rapporten, som bygger på kund- och företagsundersökningar, visar på en tillväxt på fem procent 2024: från 133 miljarder 2023 till 140 miljarder 2024. Det innebär att perioden med minustillväxt är över. Apoteksbranschen går som tåget, men även kategorier som kläder & skor och möbler och heminredning ser en återhämtning.
– Nu är det ”bara” tre branscher som är på minus: det är bygg, det är sport och elektronik, de har drabbats lite både av konjunktur och av att vi fyllde på hemmen med väldigt mycket varor mycket under pandemin, säger Jonas Arnberg, detaljhandelspodden.
– Att e-handeln växer igen är väldigt intressant. För några år sedan pratade vi om e-handelns ”inflection point”, tidpunkten då butikstillväxten stannar av och då all detaljhandelns tillväxt sker online. Det är uppenbart att det inte kommer att ske under en natt: Vi kommer ha fysisk handel, särskilt lågprishandel expanderar, men jag tror att vi nu kommer in i ett läge igen då e-handeln växer snabbare än butiksledet och att den strukturella förändringen sätter fart och vi ser mer försäljning online och färre kvadratmeter butiksyta, sa Jonas Arnberg.

Second hand och globalt växer
På listan över kundernas favorit-e-handlare har ett flertal second hand-aktörer tagit sig in 2024, liksom fler utländska aktörer: två starka trender.
Temu och Shein är nya på listan – där Temu går in på åttonde plats. 7 av 20 aktörer på listan är utländska, men second-handinslaget är också starkt.
H&M-ägda Sellpy ligger före H&M på listan. Därtill finns Tradera och Vinted bland kundernas 20 i topp-favoriter.
– Vi ser en trend där second hand blir förstahandsalternativet för konsumenterna, och man väljer att köpa nytt först när man inte hittar en vara second hand, sa Jan Jakobsson.
– Den här trenden handlar delvis om prismedvetenhet, absolut, men i grunden är det en beteendeförändring. Digitaliseringen har verkligen lyft second hand. Först hade vi Gula tidningen där säljare och köpare kunna mötas, sedan kunde man mötas online och den dag då transportörer kan köra varorna mellan konsumenter kommer second hand verkligen att flyga, sa Jonas Arnborg.
– Cirkuläret och global handel – det är två områden svensk handel verkligen behöver hålla koll på framöver.
– För mig är det roligaste är att vi brutit två års nedgång och att e-handeln växer igen. Vi har också samma tre företag i topp som kundernas favoriter: Apotea, Amazon och Zalando – hatten av för dem, sa Jan Jakobsson, e-handelsexpert på Postnord.
Av Klara Eriksson