Freddy Jönsson Hanberg ”Finns det en kris- eller uthållighetsaspekt hos logistikbranschen?”

Många av oss lever privilegierat i moderna och välfungerande samhällen, där vi kan få tillgång till nästan vad som helst nästan när som helst. Vår livsstil är i allra högsta grad beroende av både globala och lokala försörjningskedjor, men vad händer när dessa störs? I säsongens fjärde avsnitt av ”Logistik Överallt” gästas Tea Grbic och Åsa Leander av Freddy Jönsson Hanberg, reservofficer i Försvarsmakten och konsult inom säkerhets- och hållbarhetsfrågor.


– Branschen behöver fundera. Är det bara optimering det handlar om? Eller finns det en kris- eller uthållighetsaspekt på logistikbranschen också? Just nu är det lite väl naivt och kortsiktigt kring de här frågorna.

I avsnittet diskuteras krishantering, människan i kris och logistikens roll i kris.

– Tittar man historiskt, har ju alla kriser och krig så småningom tagit slut. Det handlar ju om att fundera vilken uthållighet man faktiskt har för att ta sig igenom den. Den aspekten är lika oavsett om vi pratar individer och hushåll, eller företag och samhälle, säger Freddy Jönsson Hanberg i podden.

Freddy har lång erfarenhet av krisrelaterade frågor och försvarslogistik. Under många år har han arbetat med bland annat NATO och EU och övat i Ukraina tillsammans med US Army. Freddy har även har varit med i övningsledningen för Försvarsmaktens ledningsövningar och har arbetat med verksamhetsutveckling och projektledning för både Världsbanken och FN.

– Corona är naturligtvis en lärdom för individer, eftersom det tycks vara så att är man i dåligt skick så blir man sjukare. Och det är ju en metafor som man skulle kunna använda på företag och samhället också. Vi behöver vara robusta och vältränade och friska helt enkelt, avslutar Freddy.

Frans Prenkert. Foto Örebro universitet.

I avsnittet rings även Frans Prenkert upp för att ge insyn i vad som sker med ekonomin och hållbarhetsfrågorna just nu. Frans är professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Örebro universitet och ledare för forskningen vid Center for Sustainable Business.

Sedan i april har logistikpodden Logistik Överallt en fast plats hos dagenslogistik.se. Logistik Överallt finns på instagram @logistikoverallt och där poddar finns:

Acast: Logistik Överallt Itunes: Logistik Överallt Spotify: Logistik Överallt