Nobia väljer Torsvik – hårt slag mot Tidaholm

Kökstillverkaren Nobia vill bygga sin nya fabrik för tillverkning av bl a Marbodalkök i “Sveriges äldsta logistikläge”: Torsvik Jönköping. Men i Tidaholm råder stor sorg, då man förlorar 600 jobb.

Det var i december som Nobia offentliggjorde att man skrivit på en avsiktsförklaring där bolaget avser etablera en omfattande tillverkningsverksamhet på Torsviksområdet i Jönköping, tillsammans med Jönköpings kommun. Det handlar om en investering på två miljarder SEK i en nya automatiserad tillverkningsanläggning.

Den nya Torsviksfabriken kommer ersätta både den nuvarande fabriken i Tidaholm, samt en del av volymerna från Nobias anläggning i Ølgod, Denmark.

Valet av Jönköping beror på att Nobia vill “uppnå bästa möjliga transport- och logistikeffektivitet och närhet till kunderna.”

– Anläggningen som planeras vara i full drift 2024 blir en av Europas modernaste för tillverkning av kök. Den kommer ha en hög grad av automation och digitalisering samt hög miljö- och hållbarhetsprestanda. Ledtiden för kundorderstyrd kökstillverkning förkortas väsentligt, tillverknings- och logistikeffektiviteten förbättras och Nobia stärker sin position som Europas ledande köksspecialist. Vår kapacitet ökar väsentligt vilket kommer stödja Nobias framtida tillväxt- och marknadsandelsmöjligheter, kommenterade Jon Sintorn, vd och koncernchef för Nobia, inriktningsbeslutet.

Men i Tidaholm råder stor sorg. För ett samhälle med 12 000 invånare är en förlust av 600 jobb ett riktigt tufft besked.

– Vi är upprörda och mycket förvånade över Nobias beslut. Marbodal är ett varumärke som finns i själ och hjärta hos alla Tidaholmare och här finns medarbetarna med lång erfarenhet och kompetens. Vi kan inte förstå beslutet Nobia fattat. Alla förutsättningar för att bygga den nya fabriken finns i Tidaholm, där företaget har sina anställda, säger Anna-Karin Skatt (S), kommunalråd i en kommentar på kommunens hemsida.

Enligt Nobia kan hundratals arbetstillfällen skapas i Jönköpings kommun i samband med etableringen på Torsvik, även om man ännu inte kan ange en exakt siffra. De anställda i Tidaholm kommer erbjudas att flytta med och Jönköpings kommun har sagt att man kommer att undersöka om man kan förbättra pendlingsmöjligheterna för att underlätta för dem som vill bo kvar.

Anläggningen på Torsvik väntas vara i gång 2024, om alla avtal går i lås.