På en presskonferens på tisdagen meddelade regeringen ytterligare en budgetnyhet: att från och med nästa år så höjs reduktionsplikten från sex till tio procent, samtidigt som bensinskatten sänks. Samtliga Tidöpartier är med på förslaget. Förslaget beskrivs som ett sätt att nå klimatmålen utan höja priset vid pump.
Näringsminister Ebba Busch (KD) beskrev förslaget på följande sätt på presskonferensen:
– Vi ska lyckas med konststycket att både fortsätta göra det billigare att vara svensk och nå våra klimatmål. Vi går därför framåt med budgetförslaget som innebär att att vi sänker skatten på drivmedel, höjer något kravet på inblandning av biobränsle så att vi beräknas nå våra klimatmål till 2030 utan att det blir dyrare att vara svensk, sa Ebba Busch.
Regeringen kommer därför gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att reduktionsplikten höjs från sex till tio procent, samtidigt som utformningen justeras. Den justerade utformningen innebär att det kommer vara tillåtet för drivmedelsleverantörerna att tillgodoräkna sig el som från publika laddstationer för att uppfylla reduktionsplikten.
Vid årsskiftet 2023/2024 sänktes reduktionsplikten till EUS miniminivå på 6 procent – nu ska den höjas några procentenheter – till 10 procent från 1 juli nästa år, vilket enligt regeringen skulle innebära att Sverige klarar sina klimatmål. Förslaget innebär även att bensinskatten sänks med 75 öre per liter, och att dieselskatten höjs med 11 öre, vilket är EUs minimi-nivå. Totalt innebär detta 5 miljarder i sänkta bränsleskatter 2026.
– Inblandning av biobränslen kan öka utan att priset vid pump höjs, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Enligt regeringens beräkningar kommer utsläppen att minska med två miljoner ton koldioxid fram till 2030 på grund av förändringarna, 3,1 miljoner om inte bränsleskatterna hade sänkts. Samtliga Tidöpartier står bakom förändringarna.
– Det här är inte ett återinförande av Socialdemokraternas och Miljöpartiets gamla reduktionsplikt, det här är en ny reduktionsplikt som inte ska drabba hushållen, säger Martin Kinnunen (SD).
Av Klara Eriksson