Speed Group automatiserar i Viared

Tredjepartslogistikern Speed Group fortsätter automatisera sina lager. Efter lagret i Göteborg står nu Boråslagret på tur, som utrustas med en Autostore på 20 000 backar och möjlighet att bygga ut.

Boråsbaserade Speed Group är en av Sveriges största TPL-aktörer med lager i Borås, Göteborg och Stockholm på drygt 170 000 kvm logistikyta och drygt 1 000 anställda.
2017 påbörjade Speed Group sin automationsresa när man installerade Autostore i sitt Göteborgs-lager, och nu gör man samma sak i sitt 83 000 kvm stora lager på Viared.

– Precis som under vår tidigare automationsresa så vill vi effektivisera och ersätta plockmomentet med robotar. Autostore är en goods-to-man lösning som vi verkligen tror hårt på och eftersom anläggningen också förses med solceller på taket blir inte bara robotdriften självförsörjande utan faktiskt hela verksamheten, kommenterar Jesper Andersson, affärsutvecklingschef på Speed.

Nordens största solcellsanläggning på tak

Speeds 83 000 kvm stora lager ägs av Logicenters, och på dess tak bygger just nu Logicenters Nordens största solcellsanläggning på tak, både sett till area och kapacitet. Den nya solcellsanläggningen kommer att omfatta en yta om 60 000 m² och ha en kapacitet om 5MWp. Årligen beräknas solcellerna kunna producera 4GWh elektricitet, vilket motsvarar 800 villors elförbrukning.

– För oss är det oerhört viktigt med hållbarhet. Vi gör vad vi kan för att inte behöva stänga ned hela världen i framtiden. Autostore passar bra in i vår klimatambition eftersom systemet dels är väldigt energieffektivt och dels är möjligt att driva med vår solcellsanläggning, säger Jesper Andersson.

Automationsleverantör är Element Logic.

– För oss på Element Logic är det hedrande att Speed Group fortsätter sin satsning på AutoStore där man ser klara fördelar gentemot sina kunder, med kortare ledtider, kostnadssänkningar, högre kvalitet, färre felplock och miljösmarta lösningar, kommenterar Thomas Karlsson, vd på Element Logic.