70 procent fler ryska oljetankers längs Östersjörutt

Rysk oljeexport med fallfärdiga fartyg från den så kallade skuggflottan utgör också ett betydande hot mot miljön i Östersjön, menar tyska Greenpeace. Resorna med råoljetankfartyg har ökat med 70 procent sedan januari 2021 längs med rutten de undersökt.

Risken för en oljekatastrof utanför den tyska kusten har ökat kraftigt sedan början av kriget och sanktionerna mot Ryssland trädde i kraft. Om det inträffade en olycka längs tankrutterna skulle Warnemünde, Fehmarn och Damp riskera ett oljeutsläpp, menar tyska Greenpeace. En ny studie från Greenpeace visar på en problematisk kombination av ökad trafik, åldrande fartyg, otillräckliga försäkringar och låga säkerhetsstandarder.

Fyra år av fartygsrörelsedata analyserades i studien. Fokus ligger på rutten från de ryska Östersjöhamnarna (Ust-Luga, Vysotsk, Primorsk och S:t Petersburg) längs den tyska Östersjökusten – en av huvudlederna som fartyg från ryska hamnar använder på väg till internationellt vatten. Analysen visar att medan den totala sjöfartstrafiken på denna rutt har minskat sedan krigets början, har råoljeexporten ökat avsevärt: Samtidigt ökade medelåldern på de använda råoljetankfartygen från 8,9 år 2021 till 16,6 år 2024.

 ”Den federala regeringen måste agera innan en olycka inträffar. Vi efterlyser därför obligatorisk lotsning för säker passage genom trafikerade rutter, adekvat försäkringsskydd för tankfartyg och bevis på deras sjöduglighet, kommenterarNina Noelle, Greenpeace internationell projektledare, som koordinerade bojexperimentet,

Många av fartygen är otillräckligt försäkrade, så att grannländerna vid ett oljeutsläpp måste behöva betala för skadan. Dessutom är tankfartygen registrerade i länder som endast kräver låga säkerhetsstandarder och sällan inspekterar dem. Som ett resultat av detta fortsätter tekniska defekter att uppstå ombord på fartygen.