Ahlsell levererar logistiken vid Eskilstunas sjukhusbygge

Bygglogistik blir alltmer ett fokusområde när byggherrar söker sätt att spara pengar och miljö. Ahlsell blir logistikoperatör för Sörmlands mest omfattande sjukhusprojekt – Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

En effektiv bygglogistik ska hjälpa Mälarsjukhuset att stå klart i tid. Det omfattande projektet planeras pågå till 2025. Den nya byggnaden ska, förutom att vara sjukhusets nya huvudentré, inrymma bland annat akutvård, förlossning och hjärtintensiv. Då medicinsk utrustning ska installeras i många lokaler och dagens sjukvård är avancerad och högteknologisk, kommer produktionen att kräva komplexa installationsarbeten.

– Vi kommer att bygga på begränsad yta med pågående vårdverksamheter, med hög grad av tredje man. NCC har tidigt identifierat de logistiska utmaningarna i detta, och det logistikkoncept som vi planerat för har nu utvecklats ytterligare med hjälp av Ahlsells kompetens. Med deras erfarenhet av komplexa flöden, kombinerat med nytänk och engagemang i bygglogistik, var det naturligt att välja dem som samarbetspartner i utförandet av denna logistikentreprenad, kommenterar Christian Björkman, biträdande projektchef NCC Building AB.

Avtalet omfattar logistikfunktioner för hela projektet, som för Ahlsells del kommer att löpa med full fart från och med 2021 – med en successiv uppstart under 2020. I rollen som logistikoperatör har Ahlsell ansvar för bemanning och utförande av ett flertal logistikfunktioner: Checkpoint med tillhörande terminal, materialtransport mellan konsolideringsterminal och byggarbetsplats, lossning med maskin samt inkörning av material och utkörning av avfall.

– Sett till ökade krav på både hållbarhet och kostnadseffektivitet, finns det en stor uppsida för projekten att med enkla modeller för samverkan och resursdelning få rätt saker, på rätt plats och i rätt tid, säger Fredrik Bergegård, försäljningsdirektör på Ahlsell Sverige AB. Vi är helt övertygade om att en effektiv bygglogistik är framtidens sätt att bygga, då fördelarna är så många. Byggherren minskar totalkostnaden för projektet, samtidigt som risken för projektförseningar minskar. Det finns också en stor hållbarhetsaspekt i det hela med betydligt färre lastbilar – men med hög fyllnadsgrad – som minskar utsläppen av växthusgaser.