Återhämtning för kläder och skor

Enligt Svensk Handels Stilindex för juli fortsätter kläd- och skohandeln återhämta sig efter pandemins stora nedgång. Försäljningen av kläder ökade med 19,6 och skor med 20,2 procent jämfört med samma månad föregående år.

– Det är glädjande att försäljningen i både kläd- och skohandeln ökar kraftigt. Lättade restriktioner och fler vaccinerade gör att kunderna vill återvända till butikerna. Även om siffrorna är positiva ska vi komma ihåg att ökningen sker från låga nivåer, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

2020 präglades av ovanligt låga försäljningsnivåer till följd av pandemin och jämfört med juli månad 2019 backar kläd- och skohandeln fortfarande med 0,5 respektive 6,3 procent. Samtidigt har e-handeln tagit större plats i försäljningen.

– Försäljningen på nätet har växt under pandemin och för en del klädbutiker har ökad e-handel vägt upp tappen i de fysiska butikerna. Samtidigt är det fortsatt helt avgörande för många sko- och klädbutiker att flödena av kunder till stadskärnor och köpcentrum tar fart igen. Att hela befolkningen tar sitt ansvar och fullvaccinerar sig är nyckeln till att få tillbaka rörligheten i samhället, säger Mats Hedenström.

Stilindex mäter varje månad försäljningsutvecklingen i fysiska modebutiker och deras e-handel.