Bonver fyller nya lagret och investerar i Autostore

I februari skickade Bonver Logistics ut de första ordrarna åt det svenska träningsklädmärket Stronger från lagret i Rosersberg, där man nu hanterar hela varumärkets globala logistik och distribution, som tidigare låg hos Geodis i Nederländerna. ”Det har gått över förväntan, vi har förlängt hyyresavtalet och investerar nu i en begagnad Autostore-anläggning som installeras efter sommaren” berättar Bonver Logistics vd Paul Svanfeldt.

Stronger grundades 2014 i Stockholm av entreprenörerna Henrik Grundén, Juri Gendelman och Joel Almqvist, och bolaget omsatte 296 miljoner kronor 2023, med ett resultat på –17,6 miljoner SEK. Bolagets omsättning och resultat har krympt något de senaste åren och i det senaste bokslutet hade man ett innestående lager värt omkring 50 miljoner SEK.

Flyttar logistiken från Holland

Ylva Palmén, COO Stronger.

Stronger marknadsför sig främst via influencer-marknadsföring på sociala medier, och säljer sina sportkläder för framförallt kvinnor till hela världen, med Europa som största marknadsregion.

Tidigare hade bolaget en TPL-lösning hos Almroths i Norrköping och hos ITS i Tyskland. De senaste 1,5 åren har bolaget haft logistiken hos TPL-jätten Geodis i Holland, men i februari flyttade Stronger ”hem” logistiken till Sverige och TPL-aktören Bonver Logistics.

– Vi behövde en TPL-partner med kompetens för att hantera den typen av e-handelslogistik som vi bedriver, och det kände vi att Bonver hade, berättar Ylva Pagmèn, operativ chef på Stronger.

Holland är Strongers största marknad, följt av Sverige och Tyskland, men trots det så sparar Stronger rejält med fraktkostnader på att flytta lagret till Sverige, berättar hon.

– Jag har gjort en ganska grundlig upphandling av den här lösningen med offertter från säkert 10–15 aktörer, och tittat noga på både lager- och fraktkostnader. Trots att vi flyttar från vår huvudmarknad sparar vi mellan 20–30 procent totalkostnad på att flytta logistiken, där huvudparten är minskad fraktkostnad. Dels är det dyrare att driva lager i Holland, men framförallt är frakten betydligt billigare från Sverige till Holland än tvärt om, berättar hon.

Stronger säljer främst via egen e-handel men också via återförsäljare som Stadium och Zalando. Antalet ordrar taktar mellan omkring 30 000 och upp emot 60 000 ordrar per månad som mest. Enligt Ylva Pagmén har Stronger haft lägre tillväxt efter pandemin likt många andra e-handlare, men 2025 har börjat riktigt bra, berättar hon.

– Våra senaste släpp har tagits emot extremt bra, och vi har otroligt fin tillväxt just nu, särskilt på marknader som Schweiz, Belgien och USA. Vi har haft en tydligt plan för att växa i USA länge, men med den situationen som nu råder med nya tullar så gäller det ju att tänka sig för och räkna ordentligt på caset innan man springer in på den marknaden, konstaterar hon.

Investerar i begagnad Autostore

Bonver Logistics ska hantera Strongers logistik och distribution i sitt nya lager på nästan 10 000 kvm i Rosersberg, som slog upp portarna i oktober 2024.

Paul Svanfeldt. Foto Klara Eriksson.

– Satsningen på ett nytt lager Rosersberg har varit jättelyckad för oss. Vi har i princip fyllt hela lagret nu, och förlängde precis hyresavtalet till 2033. Vi kommer att fokusera på e-handelskunder med framförallt kläder, så vi håller på att flytta en del av våra klädkunder från lagret på Lidingö till Rosersberg just nu, berättar Paul Svanfeldt, vd på Bonver Logistics.

Bonver har också precis gjort en efterlängtad automationsinvestering i lagret i Rosersberg: nämligen en robotlagerlösning från Autostore-anläggning, som ska levereras efter sommaren. Anläggningen som Bonver köpt är begagnad och har tidigare använta av en annan svensk e-handelsaktör som Paul inte kan nämna namnet på. Anläggningen levereras av Element Logic.

– Den mesta hårdvaran är begagnad, men sen blir det en del uppdateringar och anpassningar såklart. Vi har varit sugna på att investera i en Autostore länge, men alltid tyckt att det har varit för dyrt för att få caset att gå ihop för vår verksamhet. Nu när möjligheten kom att köpa en begagnad anläggning till ett betydligt lägre pris så gick kalkylen ihop – den möjligheten var för bra för att missa. Det gör också att vi får ökad kapacitet i lagret och kan hantera ännu mer kundvolymer där.

Även Ylva Palmén, som har logistikbakgrund från e-handlaren Skincity har ”längtat efter Autostore”.

– Jag räknade på robotlagring på Skincity-tiden men det gick aldrig ihop, så det ska bli jättekul att få vara med på den här satsningen med Bonver.

Hon tycker att både flytten av lagerverksamheten och samarbetet med Bonver gått smidigt hittills.
– Vi är otroligt nöjda med samarbetet, och det märks att man har med ett familjeföretag att göra där folk stannar kvar och där det är fokus på att bygga relationer, säger Ylva Pagmén.

Av Hilda Hultén